Uutiset 2018-2016

23.10.2018

cropped-braleu_20_10_2018_dsc0128.jpg

Syksy huipentuu Virossa kun arkinen seutu tyhjenee linnuista. Näkyvin ja kuuluvin lintu on tällä hetkellä valkoposkihanhi jonka massat vyöryvät Viron yli. Muutto keskittyy pohjoiseen jossa päiväsummat ovat kymmeniä tuhansia. Viikonloppuna Põõsaspeassa laskettiin jopa yli 100 000 hanhea. Mukana parvissa meni mm. pikkukanadanhanhi ja punakaulahanhi. 

Syksyn tulosta kertovat myös suurenevat alliparvet sekä koivuissa ja rikkaruohokasvustoissa pörräävät äänekkäät urpiaisparvet. Hyvällä onnella parvesta löytää myös vaalemman tundraurpiaisen.

18.5.2018

Retkioppaan tiimi kaipaa palautetta sivuston laadusta ja sisällöstä!

Retkioppaan kävijämäärät kasvavat koko ajan. Sivuja ja kohdeopasteita on ladattu jo yli 40 000 kertaa. Haluamme rakentaa ja kehittää sivustoa käyttäjäystävälliseksi ja olla ajan hermolla jakamassa uusinta tietoa Viron luonnosta, luontomatkailusta, sekä majapaikoista. Palautetta sivujen sisällöstä tulee erittäin vähän ja tästä johtuen haluaisimme kuulla käyttäjien kokemuksia ja tuntemuksia sivuston sisällöstä.

Ole hyvä ja jätä alla olevasta linkistä meillä palautetta, niin olet mukana tekemässä parempaa ja tuhdimpaa tietosisältöä. Kysymyksiin vastaamiseen menee noin 5 min.

Lähetä palautetta

Kaikkien palautetta 31.12.2018 mennessä jättäneiden kesken arvotaan 1 kpl Viron Lintuatlas -kirjoja. Kirjan arvo on ~50 eur! 

4.4.2018

Kevät saapuu Viroon pienin askelin

Suomen edustalle jäätynyt jääsohjo ajautui pohjoistuulien painamana Viron rannikolle, maaliskuun loppupuolella ja ahdistaa siellä nyt talvehtimisalueilta saapuvia vesi- ja muuttolintuja. Jää ja lumi luo kuitenkin erittäin otolliset valot lintujen kuvaamiselle. Kakumäen niemellä jäälautat olivat painaneet lähes 200 kyhmyjoutsenta ja satoja vesilintuja aivan rantaviivan tuntumaan ja niitä pääsi kuvaamaan häiritsemättä hienossa valoissa. Talvi pitää kuitenkin otettaan tiukasti ja pääsiäisen sankka lumisade on tai oli monen linnun kohtaloksi. Se tietää merikotkille juhlia ja niitäkin pääsee nyt kuvailemaan erittäin otollisissa oloissa.

Talviset ovat maisemat myös sisämaassa. Keila-Joen ympäristössä koskelot ja lukuisat koskikarat viihtyvät aivan ihmisiä pelkäämättä kartanon ja joen ympäristössä.

Kaiken kaikkiaan saapujia on vielä erittäin vähän. Paljassaaressa oli vasta vuoden ensimmäiset haahkat sekä yksinäinen tylli. Jokunen pieni hanhiparvi etsi turhaan sulia ruokailualueita painautuen kovan länsituuleen saattelemana kauas itään.

100 retkikohdetta!

26.11.2017

Vuonna 2018 alkavan Viron 100-vuotisjuhlan kunniaksi retkioppaassa jo 100 kohdeopastusta. Eilen meni rikki myös 30 000 latauksen raja, kiitos siitä kaikille lukijoille.

_DSC3183_Cygcyg_Suurupi.jpg

25.11.2017

Viron lokakuussa voimaan tullut kuntauudistus toi pieniä muutoksia nimistöön. Merkittävin muutos tapahtui Läänemaalla jossa Lihulan ja Hanilan kunnat päättivät liittyä uuteen Pärnumaalle muodostettuun Läänerannan kuntaa. Toisin sanoen mm. Matsalun eteläpuolinen ranta kuuluu hallinnollisesti tätä nykyään Pärnumaalle. Uudet kuntarajat löytyvät jo nyt Googlen ja Viron maanmittauslaitoksen – Maa-ametin kartoista.

Muita maakuntarajat ”ylittäviä” kohteita ovat mm. Vooremägi (nyk. Tartumaa), Piusa (nyk. Võrumaa), Mehikoorma (nyk. Pölvamaa) ja Kalvi (nyk. Lääne-Virumaa)

Viron pienin kunta on nykyään Riianlahden keskellä sijaitseva Ruhnun kunta jossa on vain 147 asukasta. Lue tänään julkaistu Ruhnun retkikohde täältä.

 5.9.2017

Kävijämäärät kasvavat. Muutama viikko sitten sivuilla ylitettiin vuositasolla lukemat, joka saavutettiin koko viime vuonna yhteensä! Matsalun alue kiinnostaa selvästi eniten ja Saarenmaa saa maakunnista eniten klikkauksia eli kävijöitä.

Uutena sivuille on lisätty kirjallisuus -osio, josta löytyy uusia ja vanhoja artikkeleita sekä kiinnostavia tuoreita blogimerkintöjä muilla sivuilla. Uusimpana sinne lisätty huippukuvajaa Dick Forsmanin retkikokemuksista Virossa.

20170812_172334
Viru-Nigula (c) Timo Nuoranen

5.4.2017

Baltic Guiden uusi päätoimittaja, aikaisemmin luontotoimittajana tunnettu, Viroon pysyvästi muuttanut, Mikko Virta nostaa pääkirjoituksessaan Viron luontomatkailumaana korkealle. Monelle ulkomailta tulevalle maa on edelleen täynnä hienoja koskemattomia metsiä ja rantoja, uskottavasti näin myös monelle suomalaiselle. Voisin esittää tuossa kirjoituksen lopussa esiintyvän loppukaneetin myös retkioppaan kävijöille.

Oletko sinä jo käynyt retkellä Virossa?

Lue lisää Länsi-Viron retkikohteista Baltic Guiden näköisversiosta sivulta 52.

9.3.2017

Retkisivulta löytyy kattavasti tietoa kevään 2017 yleisöretkistä. Osa niistä on jo myyty loppuun mutta esimerkiksi Etelä-Suomen luontokuvaajien retkelle ilmoittauminen on juuri menossa!

Kuvaus retkestä alla!

”Lintuja on tuona aikana Virossa todella paljon, kymmeniä tuhansia hanhia, vesilintuja ja kahlaajia. Suurimmalle osalle paikat ovat jo entuudestaan tuttuja ja pääosin niissä oleva lajistokin, mutta meillä on nyt hyvin aikaa viettää kohteissa pitempää ja näin ehtiä rauhassa myös kuvailemaan. Viime vuonna havaitsimme peräti 177 lajia, joka on ennätys 15 vuoden aikana, kun vastaavia retkiä olemme tehneet. Suomessa harvinaisten, mutta Baltiassa tavanomaisten jalohaikaroidenpikkukiljukotkienmustatiirojenkuningaskalastajientammitikkojenpussitiaisten ja sitruunavästäräkkien lisäksi tavoittelemme muutamia erikoisuuksia, kuten mustakaulauikkuaisohaarahaukkaa ja pikkuhuittia. Pääasiallinen retkialueemme on Võru- ja Valgamaa Kaakkois-Virossa, mutta retkeilemme myös Latvian puolella Sedan- ja Kuivazin kosteikoilla.”

4.1.2017

Retkiopas löytyy nyt uuden osoitteen alta. https://vironretkiopas.net ja tavoitat meidät myös facebookista.

2.1.2017

Sivustolle on lisätty ”top-10”-sivu, josta löydät viimehetken luetuimmat artikkelit/retkikohteet. 

1.1.2017

Vuoden 2016 aikana sivuilla kävi yli 2000 kävijää ja yli 13 000 sivulatausta. Kiitos teille! Nyt uudistettu ulkoasu ja lisää lajitietoutta.

Retkikyselyyn vastanneiden kesken arvonta suoritettu, voittajalle lähti Mauri Leivon upea kirja! 

LINNUT TAIVAAN LINNUT MAAN

cropped-dsc4701_piekana2.jpg

4.4.2016

On päästy täydennysvaiheeseen. Vanha data sekä edellisien vuosien retkikertomukset alkavat olla pääpiirteissään kirjoitettuna. Nyt alkaa retkeilyvaihe, sekä uusien kohteiden kerääminen, eli vaihe jossa sivustoa päivitetään harvakseltaa. Kahden kuukauden aikana sivuilla on käynyt yli 400 kävijää ja 3000 sivun latausta.

Käy antamassa palautteesi ja kerro retkikohteistasi vinkkaamalla meille siitä tai täyttämässä retkeilytutkimus niin tehdään yhdessä parempi retkiopas.

20.3.2016

Sivusto täydentyy alati, eikä se koskaan on täydellinen. Kohteita lisätään sitä mukaa kun niitä löytyy ja saadaan selvitettyä. Vuodenvaihteessa 2015/2016 sivustolle tuotiin Viron lintuseuran vanhan lintupaikkaoppaan aineisto, joka päivitettiin vuotta 2016 vastaavaksi. Alkuvuonna 2016 lisättiin uusia enemmän tai vähemmän tunnettuja kohteita.

Sivuston kuvat on tarkoitus päivittää vuosien 2016-2017 aikana. Tällä hetkellä kuvia löytyy vaihtelevasti, mutta lähitulevaisuudessa jokaiselta kohteelta pitäisi olla muutama kuva. Ajo-ohjeita, opaskarttoja ja muuta informaatiota tarkistetaan ajantasaisemmaksi kohde kerrallaan. Lintujen osalta on tarkoitus julkaista merkittäviä kertymiä ja muuttosummia. Uusia upeita luontokohteita lisättäessä kiinnitetään entistä enemmän huomiota myös muihin lajiryhmiin.

Maantieteellisesti kohteet rajoittuvat tällä hetkellä pääsääntöisesti rannikolle. Sisämaassa on retkeilty vähemmän ja paikat tunnetaan huonommin. Tämä epäsuhta halutaan lähivuosina korjata. Jatkossa myös majapaikkahakuihin panostetaan ja merkittävien kohteiden läheltä etsitään vierailemisen arvoisia majataloja – motelleja tai hotelleja – kaikkien retkeilijöiden tarpeeseen. 

Sivustolla on edelleen joitakin pieniä virheitä tai vanhentuneita yksityiskohtia. Käyttäjien toivotaankin raportoivan retkiltään, jos jollakin kohteella törmää muuttuneisiin oloihin. Vuosituhannen alussa joidenkin hyväksi tunnettujen poldereiden tilanne on mennyt huonommaksi. Esimerkiksi Räpina polder on muutettu osittain maatalousmaaksi ja paikan lintuja suosiva luonne on mennyt selkeästi huonommaksi.

1.2

Viron lintu – ja luontoretkiopas avattu 1.2.2016!

J›geva neighbourhood, Estonia
Hiljaista tietoa (c) R. Lammin-Soila