Lahemaan kansallispuisto, HARJUMAA

Koko ja laajuus:

Kahden maakunnan, Harjumaan ja Lääne-Virumaan aluelle, vuonna 1971 perustettu, Viron vanhin, lähinnä metsien ja merenrantaekosysteemiin suojelemiseen keskittynyt suojelualue. Kokonaispinta-ala noin 74 000 ha, josta meriala lähes 27 000 ha.

Saavutettavuus: tahtitahtitahti

Kohtalaisen helposti, monesta suunnasta, saavutettava alue. Puiston läpi kulkee useita, mutta pääasiassa pieniä ja sorapintaisia teitä. Varsinaisia luontokeskittymiä alueella ei ole, vaan se koostu useista pienistä kohteista ja nähtävyyksistä.

Linnut/Lajisto:

Alueen linnusto muodostuu tyypillisistä, metsä-, suo-, rantalajeista. Ehkä merkittävimpiä ovat vanhan metsän lajit, kuten pöllöt, pohjantikka, metso ja pikkusieppo. Kaikkiaan yli 222 lajia on alueella havaittu. Monet puiston lahdista toimivat tärkeinä levähdysalueina pohjoiseen muuttaville vesi- ja rantalinnuille. 

Vesi- ja rantalintujen muuttoa on seurattu joitakin vuosikymmeniä sitten Viinistun/Pärispean niemellä, mutta viime vuosina se on ollut vähäisempää, mutta potentiaalia sille on edelleen etenkin syksyisin. Syksyllä 2017 niemeltä havaittiin mm. pilkkaniska sekä rantakurvi.

Yksi harvoista aluelle pystytetyistä lintutorneista sijaitsee Erulahden lounaiskulmassa. Kesällä ja alkusyksystä 2017 lahdella ruokaili merkittäviä määriä mm. sorsia ja muita vesilintuja. Myös merikotka kuuluu alueen vakituiseen pesimälajistoon.

Kansallispuistossa sijaitsee ainakin 3 vesiputousta. Näistä merkittävimpänä Nõmmeveskin putous. Pedassaaren niemellä kasvaa myös Viron vanhimmat männyt, ”Pedassaare männid”. Vanhin elossa oleva näistä on tiettävästi yli 460-vuotias. 

Harvinaisimmista kasvilajeista puistossa tavataan ainakin mesimarjaa, ikikuuruohoa sekä meripiikkiputkea.

lahemaa_k.jpg

Majoittuminen ja muut palvelut:

Kansallispuiston sisällä sijaitsee useita varteenotettavia majoituspaikkoja mm. Palmse Hotell, missä sijaitsee myös kansallispuiston virallinen opastuskeskus. Viinistussa on myös hotelli sekä ravintola. Useissa satamissa ja niemennokissa sijaitsee kesä- ja sesonkiaikaan kahviloita ja ”kõrtseja”. Ainakin Loksasta ja Võsusta löytyvät kauppapaikat ja apteekit.

Rakenteet:

Merelle näkee monesta kohtaa ilman torniakin. Erulahden lintutorni auttaa näkemiseen ja Viinistun matala torni kurottaa ruovikon ylle. Kansallispuiston eteläosassa, Viru-raballa, vierailu on upea ilman ”vaatetorniakin”.

Ajo-ohje:

Lisätiedot:

Palmsen kartanossa kansallispuiston opastuskeskus.

Paras aika havainnoida:

Kevät- Kesä – alkusyksy

naytakartalla

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s