Matsalu laht, Haeska, LÄÄNEMAA

Koko ja laajuus:

Matsalun kansallispuisto ja luonnonsuojelualue on kaikkein tunnetuin luontoretkikohde suomalaisille matkailijoille.

Matsalun lahti kuuluu Euroopan tärkeiden lintuvesien joukkoon (Ramsar). Alue on niin suuri, ettei sitä voi kunnolla hallita. Lahti on 15 km pitkä ja sen pohjukassa on yli 10 neliökilometrin laajuinen ruovikko. Ranta on pääosin niittyä, sisempänä kasvaa kapea katajikkovyöhyke, minkä jälkeen tulee peltoa ja metsää.

Saavutettavuus: tahtitahtitahti

Kohde on erinomaisesti saavutettavissa, mutta suojelualueella ei saa 1.3.-15.11 poistua tieltä!

Linnut:

Matsalun vesialueella ja pelloilla levähtää muuttoaikoina satoja tuhansia vesilintuja sekä keväällä että syksyllä. Sopivan sään vallitessa tänne kerääntyy myös paljon kahlaajia. Erityisesti Matsalusta on tavattu joutsenia ja sorsia, sekä kurkia mutta se on tärkeä levähdysalue myös. seuraaville lajeille, kuten pikkujoutsen, valkoposkihanhi, haapana, tukka- ja punasotka, sekä nokikana.

Kesällä ruovikoissa raivoaa rantakanojen kuoro, ja yölaulajia on helppo kuulla ja toisinaan myös havaita. Tornien taistossa toukokuussa 1997 Haeskan tornista havaittiin 127 lajia.

Suurimpia kerääntymiä:

20.5.2006 valkoposkihanhi 120 000p,
9.5.2016 tukkasotka 40 000p,
20.4.2011 Anas-sorsat 35 000p,
7.10.2001 punasotka 25 500 p, ja nokikana 15 300p,
10.9.2001 haapana 15 000p,
20.9.2004 Kurki 11 200p,
4.5.2009 Tundrahanhi 10 500p,
14.4.2002 Joutsenet 10 000p

Majoittuminen ja muut palvelut:

Lahden ympäristössä on useita motelli-tasoisia majoituspaikkoja. Pohjoispuolella voi majoittua Haeskan tornin luona, Haeskan kartanossa, Puisen tienvarren Altmõisassa tai kauempana Haapsalussa. Haeskan tornilla on Ants Alen (Tuulingu Talu) ylläpitämä majatalo ja kahvila (avoinna keväästä-syksyyn)

Rakenteet:

Matsalunlahdella on seitsemän lintutornia: 1) Kiideva, 2) Haeska ja 3) Keemu ovat avoveden rannassa, 4) Liustemäe Matsalun tien varrella, 5) Suitsu seisoo metsän reunassa ja 6) Kloostri Kasari joen varressa. 7) Penijõe on ruovikon reunalla ja sinne kävellään Matsalun suojelualueen keskuksen länsipuolelta lähtevää, n. 2 km pitkää ojanvarren polkua. 8) Rannajoelle ajetaan ensin sivuun pikkutielle ja astellaan siitä 100 metriä. Puisen rakennelma 9) on bussipysäkin vieressä.

kMatsalu maa
Matsalu
kMatsaluN maa
Haeska & Rannajõe

Ajo-ohje:

Päällystetyltä Haapsalu – Lihula – Virtsu tieltä pääsee helposti lähestymään Matsalua. Pohjoisrannan Haeskaan ohjaa viitta ”Haeska vaatetorn 7 km” ja etelän Keemuun käännytään Tuudista kyltin ”Matsalu 11 km” kohdalta.

Lisätiedot:

Puisen niemellä näkyy toisinaan monipuolista muuttoa. Niemen tyvellä Lõpe laht on keväällä hanhien ja syksyllä kurkien suosiossa. Myös kahlaajat viihtyvät näillä rannoilla. Lahdelle näkee navetan rampilta, jonka huomaa helposti. Katso myös  www.matsalu.net

Paras aika havainnoida:

Etenkin kevät ja syksy, mutta myös yölaulajat kesällä.

In short:

Matsalu Nature Reserve (Ramsar) includes the famous Matsalu bay which is full of waterfowl and waders in april-may and in september – sometimes totalling a hundred thousand.

There are many towers in the area. The bay can be seen from 1) Kiideva or 2) Haeska on the north side and from 3) Keemu on the south side. 4) Liustemäe stands by the road to Matsalu. There is also 5) Suitsu at the edge of woods and 6) Kloostri by the banks of Kasari river. 7) A footpath starting at the Nature Reserve’s administrative center leads after 2 km to Penijõe tower by the reedbeds. 8) Drive a bit away from the main road and walk 100m to reach Rannajõe where you get a view over large meadows. 9) At Puise the tower is just beside the bus-stop.

Haeska, Matsalu and Penijõe are easy to find – just follow the signs. There are several motels in the vicinity, while Lihula has shops and a restaurant. Other interesting spots include pt. Saastna and pt. Puise as well as Lõpe laht.

NOTE: In Matsalu Nature Reserve it is forbidden to leave the road between March 1st and November 15th!

naytakartalla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s