Ruhnu, SAAREMAA

Koko ja laajuus:

Ruhnu on Riianlahden toiseksi suurin saari. Se kuuluu hallinnollisesti Saarenmaalle ja on Viron kuntauudistuksen (2017) myötä Viron pienin kunta. Saari sijaitsee 40 kilometriä Latvian rannikkosta. Saari on pääosin metsää ja yli puolet siitä on mäntyvaltaista. Länsirannalla on myös peltoja ja niittyjä. Saaren kokonaispinta-ala on 11,9 neliökilometriä ja suurin osa siitä kuuluu alueelle muodostettuun suojelualueeseen.

Saavutettavuus: tahti

Kohtalaisen hankalasti saavutettava saari. Laivayhteys toimiin nykyisin Pärnusta ja Roomassaaresta (Kuressaare) mutta on epäsäännöllinen ja toimii pääosin kesäaikaan. Etenkin kovalla tuulella myös peruutuksia tulee . Aikataulu löytyy täältä. Marras-huhtikuun saarelle pääsee vain lentokoneella. Lentokenttä ja satama sijaitsevat saaren eteläpäässä.

Linnut/Lajisto

Saaren kasvillisuus on monipuolinen. Lajeja on löydetty yli 600, joista mielenkiintoisimpia ovat mm. merijuola (Elymus farctus) ja viitasammakonputki (Hydrocotyle vulgaris), sekä monet kämmekät. Uhanalaisia sammaleita edustaa lahokaviosammal (Buxbaumia viridis).
Lintulajisto on monipuolista. Saarella on havaittu vähintään 85 pesimälajia, joita ovat mm. etelänsuosirri, merikotka, ruisrääkkä (2014 jopa 37 laulavaa!), pikkusieppo, idänuunilintu, keltahemppo ja kirjokerttu. Kuitenkin saarille tyypillisesti tikat sekä pöllöt puuttuvat. Keväin syksyin saaren ohittaa mittava määrä muuttolintuja, ja saaren matalat länsirannat ovat parhaita paikkoja havainnointiin. Syksyllä 2017 saarella havaittiin 107 lintulajia pelkästään yhden viikonlopun aikana. Harvinaisuuksia saarella ovat olleet mm. maan ensimmäinen taigarautiainen vuonna 2016 sekä toinen aavikkotylli 2014.
Nisäkäslajistoon kuuluvat kaikki maassa tavattavat peruslajit, mutta etenkään monet suuremmat eivät jää saareen pysyvästi. Suuremmista eläimistä on tavattu mm. metsäkauris, kettu ja ilves. Saarelta on myös yksi havainto karhusta. Karhu päätyi saarelle oletettavasti uimalla, mutta myöhemmin se katosi jälkiä tai jätöksiä jättämättä. Muuhun lajistoon kuuluvat mm. haisukonna (Epidalea calamita) ja harvinaisin alueella esiintyvä laji on ukonsieniin kuuluva Leucoagaricus nympharum.

Majoittuminen ja muut palvelut:

Saarella on ainoastaan yksi varteenotettava majoituspaikka, Liise Talu, saaren keskiosassa, mikä tarjoaa kaikenlaista palvelua kuljetuksista, ruokailuun ja majoitukseen. Myös oma kauppa ja posti löytyvät saarelta.

Rakenteet:

Saaren länsiosassa on metallinen majakka keskellä metsää.

Ajo-ohje:

Lisätiedot:

Paras aika havainnoida:

Kevät-Kesä ja etenkin syksy


naytakartalla

Jätä kommentti