Loode tammik, SAAREMAA

Koko ja laajuus:

Usean neliökilometrin laajuisesta Looden tammimetsästä on suojelun piirissä 56 hehtaaria.

Saavutettavuus: tahtitahtitahti

Päätien varren pysäköintiaukio on kolmen kilometrin päässä Kuressaaren keskustasta, joten paikalle pääsee helposti vaikka kävellen, pyöräillen tai tarvittaessa taksillakin.

Linnut/Lajisto

Looden tammimetsä on merkittävä kasvikohde. Alue on tammien ja pähkinäpensaiden puhkomaa lehtoa ja niittyä. Mielenkiintoisia kasveja ovat mm. 14 lajia kämmeköitä, katkeralinnunruoho (Polygala amarella), jauhoesikko (Primula farinosa), sekä sikojuuri (Scorzonera humilis), 100 muun lajin seurassa. Puiston pian 500 vuotta täyttävä tammi on nimetty Aino Kallastakin kääntäneen kielitieteilijä Johannes Aavikun muistoksi. Kiinnostavampia ryhmiä ovat noin 500-vuotiaan tammimetsän hyönteiset, hämähäkit ja sienet. Kääpiä edustavat mm. häränkieli (Fistulina hepatica), tammenkääpä (Phellinus robustus), koppelonkääpä (Grifola frondosa), sekä äärimmäisen uhanalainen nakkelinkääpä (Haploporus tuberculosus), josta on vain yksi löytö koko maassa. Metsässä tehtiin 2019 merkittäviä hoidollisia töitä, jossa umpeenkasvaneita osia raivattiin. Tästä innostuneena ainakin suuri tikankonttiesiintymä (Cypripedium calceolus) oli paisunut keväällä 2020 valtavaksi.

Linnut ovat tavallista vanhan lehdon lajistoa – tikkoja, kerttuja ja sieppoja. Keväällä 2010 puistossa lauloi sepelsieppo. Etelässä sijaitsee Kuressaaren lahti, jonne kerääntyy toisinaan paljon vesilintuja. Merkittävin havainto on keväältä 2019, jolloin nähtiin mm. 4000 nokikanaa. Myös avosetti kuuluu lahden linnustoon. Alueen läpi halkoo pitkähkö tieverkosto. Selkein tie rantaan vie pohjoisen parkkipaikan kautta. Itärannasta löytyy lintutorni, josta voi tutkia lahden linnustoa. Lehdossa luikertelevaa polkua voi olla hoitotöiden takia vaikea enää löytää, mutta avoimilla niityillä, joiden hoitoa toivottavasti jatketaan, on helppo kulkea ja katsella.

Majoittuminen ja muut palvelut:

Kaikki Kuressaaressa.

Rakenteet:

Pysäköintipaikan kupeessa on opaskartta (huom. kartassa etelä on ylhäällä, pohjoinen alhaalla). Kuressaaren lahden lintutornille kuljetaan tätä kautta.

Ajo-ohje:

Kuressaaren keskustasta 3 km länsilounaaseen päätietä (77) pitkin.

Lisätiedot:

Aikaisemmin selkeä opastettu polku on hieman vaikeammin hahmotettavissa hoitotöiden jälkeen.

Paras aika havainnoida:

Alkukesä kämmeköiden kukinnan aikaan

In short:

Loode tammik is a few square miles of partly protected old oakwood. It lies close to Kuressaare, just two miles WSW along the main road (77) from the city center.

The colourful flora includes fourteen species of orchids, while the fauna has Wild Boar, Lesser Spotted Woodpecker and other usual forest dwellers. Look for rare insects, spiders and fungi

naytakartalla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s