Jalohaikara

Jalohaikara / Egretta alba / Hõbehaigur

Esiintyminen:

Jalohaikara yleistyy vinhaa vauhtia. VLS:n tiedostoissa on vuoteen 2000 asti vain 10, mutta 2001-10 jo n.120 havaintoa. Lajin ensipesintä varmistui 2009 ja pesimäkanta on nykyisin jo satoja pareja. Varmistetut pesinnät on todettu Lääne-, Pärnu-, Jõgeva-, Põlva-,Valga- Tartumaalla. Suurin – 110 linnun kolonia, sijaitsee Läänemaalla, Haapsalun itäpuolella.

Keväällä ensimmäiset saapuvat maalis-huhtikuun taitteessa ja laji yleistyy huhtikuun lopulla.  Jalohaikaroita on runsaimmin syksyllä, elokuusta lokakuun puoliväliin asti. Parhailla paikoilla on laskettu elokuussa yli 300 linnun yöpymislentoja. Talvihavainnot ovat vielä harvinaisia mutta jokavuotisia.

Havaintoja (n.130): Kevät: 31.3.2007 Sõmerpalu, Järvere 1p (t.hi), 8.4.2006 1m1p (SLA), 9.4.2006 Rõngu, Valguta polder 1p (rapu), 6.5.2009 Virtsu a15m (kaae,jkah,ym), Kesä: 14.6.2008 Tallinna laht 1m (pk,mos), 10.7.2009 Aardla polder a10p (rls,jn,ym), 16.8.2008 Häädemeeste 13m20p (haho,mk,vo), 18.8.2007 Puka, Vooremägi 2p (rls,bp,ym), Syksy: 13.9.2009 Ppea 4m (me,jk), 17.9.2010 Oru, Kirimäe 7m+a34p (ak), 20.9.2008 KLA 35p (mhär,mhä,ym), 26.9.2008 Virtsu 2m (sc,mm), 16.10.2010 Häädemeeste, Piiskopi 5m3p (mk), 4.-17.11.2008 1p (SLA), Talvi: 27.-28.12.2008 1p (SLA).  (Pettay.T; Viron Linnut Havainnot 1990-2010)

Tuoreet havainnot elurikkuksesta.

Lisää kuvia tarsigerista.