Tuhala, HARJUMAA

Koko ja laajuus:

Piha-alue n. 2 ha, karstialue moninverroin suurempi

Saavutettavuus: tahtitahtitahti

Opasteita on vähän mutta kohde sijaitsee ison tien varrella.

Lajisto:

Tuhalan ”noitakaivo” on takuuvarma turistikohde Harjumaan etelälaidalla, ja se kuuluu maan suurimpaan karstialueiden keskittymään. Varsinaista lajien keskittymää ei täältä löydy. Vanhan rakennuksen pihassa sijaitseva kaivo on muodostunut symboliseksi ylitsevuotavan tai ”kiehuvan” vetensä tähden, kuten ennen vanhaan ajateltiin. Paikan päällä ihmetystä herättää ainoastaan sesonkiajan ulkopuolella ihmisten tasainen virta kaivolle, pulppusi vettä tai ei. Kaivo liitetään vanhaan uskomukseen, jossa maan alla vihtovat noidat saavat veden kiehumaan.

Itse kaivo on pieni ja melko vaatimattoman näköinen, ainoastaan 2,5 metriä syvä. Se on mielenkiintoinen ainoastaan karstialueen syntymekanismin tähden. Karstimuodostumat syntyvät pohjaveden liuottaessa maan alla olevia kerrostumia ja tekevät välillä suuriakin aukkoja – näkymättömiin. Noitakaivon kohdalla maan sisällä virtaava joki on karstiaukon kautta murtanut aukon lähialueella sijaitsevan kaivon syövereihin. Tämän aukon ja kaivon kautta vesi pulppuaa, vähän tulvan suuruudesta riippuen, maanpinnalle.

Majoittuminen ja muut palvelut:

Lähistöllä on paljon pieniä kotimajoituksia, mutta lähin taajama on Tallinna-Tartu tien varrella, Kosessa. Matka Tallinnan keskustaan ei ole myöskään kovin pitkä.

Rakenteet: 

Ajo-ohje:

Tallinna-Tartu moottoritieltä tulee noin 5 km kaivolle. Reitti erkanee Tuhalaan jo vähän ennen varsinaista risteyttä. Moottoritien varrella on iso ruskepohjainen kyltti ”Tuhala nõiakaev”. Aja moottoritieltä noin 5 km ”Tammikun” suuntaan. Kaivo jää oikealle kädelle ja opaste ohjaa pienelle p-paikalle.

Lisätiedot:

Tuhala wikipediassa

Paras aika havainnoida:

Kaivo kiuhuu keväällä, mutta ei joka vuosi.

naytakartalla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s