Järvekylä, HARJUMAA

Koko ja laajuus:

Pieni noin 100 ha kosteikko Tallinnassa, Ülemistejärven eteläpäässä

Saavutettavuus: tahtitahti

Kosteikko on löydettävissä melko helposti, sekä etelästä, että pohjoisesta. Etelästä pääsee autolla kaikkein lähimmäksi, mutta pohjoisen kautta kohteen saavuttaa paremmin esim. polkupyörällä, koska matkaa autolle tulee reilusti enemmän. Kosteikon ympäri risteilee moninainen polkujen verkosto, ja ulkoilijoita tapaa vähän väliä. Kosteikon läpi soljuvaa vesialuetta pääsee tarkastelemaan huonosti. Pohja on matalaa ja lintutornille olisi tarvetta.

Linnut/Lajisto:

Linnusto kosteikolla on runsasta etenkin keväällä. Kosteikon vakituisia pesimälajeja ovat kyhmyjoutsen, luhtakana, nuolihaukka ja ruskosuohaukka. Myös erilaiset sirkkalinnut ja kerttuset pesivät pusikoituvassa kosteikossa. Harvinaisempaa pesimälajistoa edustavat pussitiainen ja mahdollisesti sitruunavästäräkki. Muuttoaikaan paikalla levähtää jonkin verran kahlaajia, mutta määrät jäävät yleensä pieniksi. Juhannuksena 2019 luhtahuitin ääntely kuului kaasuaseman pihaan, ja paikan päällä äänessä oli peräti 4 lintua. Tämä on ainoa paikka Harjumaalla, jossa lajin kohtalaisen varmasti tapaa, tai ainakin kuulee. 2021 kesällä äänessä oli ilmeisesti muuttomatkalla pysähtynyt pikkuhuitti.

Kosteikkoa ympäröivillä kanavilla on runsaasti majavien kaatamia lehtipuita, mutta ei ole tiedossa kuinka aktiivisesti ne kosteikolla puuhastelevat.

Majoittuminen ja muut palvelut:

Lähimmät palvelut Viljandi maantien varrella

Rakenteet: 

Ajo-ohje:

Lähesty kosteikkoa lännestä Järve keskuksen suunnasta. Käänny Viljandin maantielle, eteläkaakkoon. Pienen ostoskeskuksen jälkeen (n. 4 km) kääntyy vasemmalle kapea katu, joka vie maakaasuaseman pihaan. Aidatun kaasuaseman pihassa tai kadun laidalla on tilaa henkilöautolle tai pikkubussille. (Huom. esim googlemaps -karttaohjelma opastaa parhaiten perille jos päätepisteeksi laittaa ”Raudalu gaasijaotusjaam”).

Lisätiedot:

Paras aika havainnoida:

Kevät ja kesä

naytakartalla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s