Odalätsi, SAAREMAA

Koko ja laajuus:

Odalätsi on pienehkö, lähteikön synnyttämä kasvikohde Saaremaan keskellä. Maan uumenista karstialueiden läpi, mahdollisesti Karujärveltä, virtaava vesi tulee Odalätsissä maanpinnalle. Näille sijoille on syntynyt erillinen kasvien suosima alue. Lähteikön ympärille on muodostettu hehtaarin suojelualue, mutta eteläpuolella hulmuaa suurempi, noin 160 hehtaarin suojelualue. Alue kuuluu myös Natura 2000 -kohteisiin.

Saavutettavuus: tahtitahtitahti

Lähteikkö jää ison maantien varteen.

Linnut/Lajisto:

Huomionarvoisia kasvilajeja, jotka on tavattu Odalätsissä tai ympäröivällä suuremmalla suojelualueella, ovat mm. hanhenputki (Berula erecta) ja valkoyökönlehti (Pinguicula alpina), sekä kämmeköistä tikankontti (Cypripedium calceolus), herttakaksikko (Neottia cordata) ja tummaneidonvaippa (Epipactis atrorubens). Harvinaisia sammalia alueella edustaa lahokaviosammal (Buxbaumia viridis).

Odalätsin pienialaiseen suojelualueeseen ei sisälly merkittävää linnustoa, mutta eteläpuoliselle, (Odalätsin MKA) alalle jää metsälajistoa, mm. kangaskiuruja ja uuttukyyhkyjä. Eteläosassa on myös mustahaikaralle ja huuhkajalle sopivat elinympäristöt ja suojelualueet, vaikka kumpaakaan lajia ei viime vuosina enää ole löydetty alueelta. Talvilajistoon kuuluvat kuningaskalastaja ja koskikara, jotka on löydetty useasti puron alavirrasta, Veskijoen varrelta.

Lähteikkö löytyy helposti tien varresta, mutta suurempi suojelualue ja siellä sijaitsevat dyynit vaativat hieman enemmän aikaa tutkimiseen.

Majoittuminen ja muut palvelut:

Lähimmät palvelut sijaitsevat Kohelkonnassa, mutta varteenotettavat majoituspaikat vasta Kuressaaressa

Rakenteet: 

Ajo-ohje:

Aja Kuressaaresta 32 kilometriä Kihelkonnan suuntaan. Käänny oikealle ja aja tietä 6 km Tagalahden suuntaan, risteyksessä on ruskeapohjain kyltti jossa lukee ”Odalätsi allikad”. Perillä lähteikköön kuuluvaa alaa on molemmin puolin tietä.

Lisätiedot:

Paras aika havainnoida:

Kevät ja kesä

naytakartalla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s