Naissaari, HARJUMAA

Koko ja laajuus:

Tallinnan edustalla sijaitsee kolme mielenkiintoista kohtalaisen helposti saavutettavaa saarta, Naissaari, Aegna ja Prangli. Näistä Naissaari on läntisin ja suurin sekä selvästi metsäisin. Naissaari on ollut pitkään suljettu sotilassaari, mutta siitä on sittemmin muodostettu suojeltu ns. looduspark. Saaren sisäosat ovat pitkälti luonnontilaisia, pääosin hiekkapitoisia kuivia kankaita. Eteläosassa on myös suurehko hiekkadyyni.

Saavutettavuus: tahti

Naissaarelle pääsee Tallinnasta lähtevällä lautalla, mutta lautta liikennöi vain sesonkiaikana. Myös joitakin yksityisiä (lautta)matkanjärjestäjiä löytyy.

Linnut/Lajisto

Naissaari sijaitsee arktisten vesilintujen muuttoreitillä, mutta havainnointia on ollut vähän tai ei ollenkaan. Tarkempi selvitys olisi paikallaan. Saaren pohjoisosan ranta lienee paras ja ainoa paikka seurata muuttoa.

Saarella on havaittu mm. pohjantikka ja valkoselkätikka, mikä on epätyypillistä Viron saarille, sillä yleensä nämä lajit puuttuvat saarilta. Syynä lienee saaren lahoava puusto. Pesimälajistoon kuuluvat myös nuolihaukka, fasaani (tarhalintu), ruisrääkkä (joinain vuosina), pikkutylli, kiuru, kangaskiuru, satakieli, kehrääjä, kirjokerttu, pikkusieppo ja kurki.

Majoittuminen ja muut palvelut:

Saaren majoituspaikat ovat vähissä. Merkittävimmät majoituspaikat sijaitsevat eteläosassa, mm. ”Naissaare majutus”, joka tarjoaa paikkoja ainakin kesäkaudelle myös majakanvartijan talossa (majakka sijaitsee pohjoisessa). Toinen mahdollisuus on yöpyä ”rähnipesässä”, jossa on myös baari. Majoitusten aukiolo ja paikat on hyvä varmistaa ennen matkaa.

Rakenteet:

Pohjoisosassa on majakka sekä paljon vanhoja asumuksia ja raunioita. Saari on kaikkein tunnetuin sotahistoriastaan ja pitää sisällään lukemattomia, tosin melko huonokuntoisia bunkkereita. 

Ajo-ohje:

Lisätiedot:

Saarella kulkee vanha rautatie, jolla ”liikennöi” juna. Kuljetuksia kannattaa hyödyntää siis mikäli mahdollista. Lisätietoa saaren lautoista löytyy täältä

Paras aika havainnoida:

Kevät

naytakartalla

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s