Piusan hiekkakiviluolat, VÕRUMAA

Koko ja laajuus:

Piusan hiekkakiviluolat on pieni historia- ja luontokohde , syvällä Setumaan sydämessä. Kohde on syntynyt vuosina 1922-1966 toimineen lasiteollisuutta palvelleen kaivostoiminnan seurauksena.

Saavutettavuus: tahtitahtitahti

Kohteeseen on hyvät opasteet maanteiden varsilta.

Lajisto:

Kohde on merkittävä lepakoiden talvehtimispaikka Kaakkois-Virossa. Joidenkin laskujen mukaan siellä talvehtii noin 4000 yksilöä joka vuosi. Itse kaivos on pääosin suljettu sortumavaaran takia ja sisälle pääsee vain lyhyesti kurkistamaan oppaan kanssa.

Kesällä 2014 luolien lähistöllä lenteli harjalintu, mahdollisesti pesimäbiotoopillaan ja hiekkakuopan reunoilla pyrähteli noin kymmenkunta törmäpääskyjä. Luolin yläpuolisella kankaalla kiertää luontopolku.

Majoittuminen ja muut palvelut:

Kauppa- ja majoituspalvelut löytyvät Võrusta. Museon yhteydessä on (kesä)kahvila.

Ajo-ohje:

Võrun keskusta on noin puolentunnin ajomatka Piusaan. Võrun keskustaajamasta lähdetään kohti Räpinaan johtavalle tielle. Vain muutamien ajokilometrien jälkeen käännytään oikealle kohti Obinitsaa. Obinitsan kylän keskustasta kännytään kohti pohjoista ja ajetaan vain 4 km ja museon kyltit johdattavat rautatien ylityksen jälkeen ylös oikealle. 

Lisätiedot:

Kesäisin luolien yhteydessä on avoinna opastuskeskus sekä ”savikoda” josta voi ostaa laadukasta käsintehtyä keramiikkaa.

Paras aika havainnoida:

Kesä

naytakartalla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s