Valjalan küla, SAAREMAA

Koko ja laajuus:

Valjala on pieni kylä Saarenmaan keskiosissa.

Saavutettavuus: tahtitahtitahti

Kohde on helposti löydettävissä aivan päätien varrella Kuressaare-Kuivastu välillä.

Linnut/Lajisto:

Valjalan kylässä on tiettävästi yksi ainoista jäljellä olevista vihertikan pesimäalueista. Lajilla on varmasti myös muita alueita Saarenmaalla, mutta Valjala on niistä kaikkein helpoin löytää. Laji on kokenut syvän taantumisen viime vuosien aikana Virossa ja vielä 2000-luvun alussa sen saattoi tavata useilla paikoilla myös mantereella. Huolestutavinta on se että kukaan ei tiedä tarkkaan miksi laji vähenee. Vielä ehkä huolestuttavinta on se että lajin pelastamiseksi ei tehdä aktiivisesti mitään. Onkin paljon mahdollista että 20-30 vuoden päästä laji on kadonnut Viron linnustosta. On tietysti toinen asia että voitaisiinko taantumisen syyt estää jos ne ovat esimerkiksi maataloudessa. Toimet vaatisivat silloin rahallisesti erittäin merkkittäviä tekoja ja muutoksia.

Silmämääräisesti Valjala ei eroa mitenkään tavallisesta virolaisesta maalaismaisemasta, mutta todennäköisesti biotooppi ja ravintotekijät ovat siellä edelleen kaikkein otollisimmat lajille. Laji viihtyy paljolti jalopuiden ja mäntyjen muodostamissa sekametsissä, ja avoimissa maastoissa, joista se etsii muurahaisia ravinnokseen. Mikäli lintuja haluaa käydä etsimässä alueella, on hyvä muistaa että ne ovat aktiivisimmillaan keväällä ja reviirihuutelua kuulee parhaiten lämpiminä ja tyyninä aamuina. Reviirikailotus kuuluu hyvin vähintään 0.5 km.

Lisää tietoa lajin havainnoista löytyy myös toisaalla retkioppaassa.

Majoittuminen ja muut palvelut:

Kuressaaren keskustasta löytyvät kaikki tarvittavat majoitus- ja kauppapalvelut.

Rakenteet:

Ajo-ohje:

Suojelusyistä tarkkoja reviiritietoja ei voida kertoa tällä foorumilla, mutta perinteisesti lajin on voinut tavata aivan Valjalan kylän keskustassa. 

Lisätiedot:

Paras aika havainnoida:

kevät

naytakartalla

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s