Alatskivi, TARTUMAA

Koko ja laajuus:

Alatskivi on pienehkö kunta Peipsin rannalla Tartumaan maakunnan koilliskulmassa. Kunnassa on kolme lintukohdetta viiden kilometrin päässä toisistaan: Lahepera järv, Ninan majakka ja Alatskiven linna.

Saavutettavuus: tahtitahtitahti

Tie vie perille asti. Bussivuoroja on Tarton suunnalta paljon ja Tallinnastakin päivittäin.

Lajisto:

Keväällä Lahepera järvellä levähtää vesilintuja, toisinaan lähipelloilla myös hanhia ja joutsenia. Huhtikuussa täällä kuten Peipsin rannoilla yleensäkin pomppii tolkuttomasti sammakoita. Muuttoa menee tiputellen Peipsin rantaa seuraillen.

Kesällä pesiviä lintuja ei ole ylen runsaasti, mutta kalaa syöviä petoja ja haikaroita liikkuu usein. Myös viherukonkorento on nähty. Linnan puistossa kannattaa käyskennellä, siellä on tavattu mm. tammitikka.

Syksyn alussa Laheperan ruovikoissa yöpyy paljon pääskyjä. Ninassa ei keväällä muuta juuri mitään, mutta elo-lokakuussa kohtalaisesti vesi- ja lokkilintuja: Gavioita, Anaksia, lapasotkia ja tiiroja näkyy säännöllisesti.

Majoittuminen ja muut palvelut:

Alatskivessä ja Ninassa on useita majapaikkoja, ruhtinaallisimpana itse Alatskivi loss. Lisäksi etelässä Kolkjassa ja pohjoisessa pitkin järven rantaa on monen monta motellia. Moni niistä on talvella suljettu. Alatskiven keskustasta löytyy kaikki tarvittava – kauppa, ravintola, huolto-asema, posti jne.

Rakenteet:

Lahepera järven pohjoisrannan keskikohdalla on tarkkailuun sopiva lava, mutta se on huonokuntoinen, joten liiku varoen. Järvelle näkee myös itäpään sillan kupeelta. Ninan majakka tarjoaa tuulensuojaa.

Ajo-ohje:

Tie 43 Tartto – Kallaste – Mustvee kulkee Alatskiven halki.  Keskustasta käännytään kaakkoon Lahepera järvelle huolto-aseman kohdalta (kyltissä Kolkja), ja itään Ninaan hautausmaan kulmalta. Alatskiven linna on keskustan kohdalla tien länsipuolella.

Lisätiedot:

Linnan vieressä oleva pieni järvi remontoitiin äskettäin. 

Alatskivi Mõis (loss)

Paras aika havainnoida:

Huhti-toukokuu

In short:

Alatskivi county has three spots for bird-watching: Alatskivi Castle park, Lahepera Lake and the lighthouse at Nina. The lake has Wildfowl in spring – sometimes lots of Geese as well – and roosting Hirundines in August. The only spots where you get to see anything are at the eastern end by the small bridge and in the middle of the northern shore. In summer check the Castle’s surroundings for Middle Spotted Woodpecker. From Nina you get a good view over Lake Peipsi. Some migration passes there aug-oct, Geese, Ducks and Terns mostly.

Road 43 runs through Alatskivi. Turn east at the petrol-station to reach Lahepera (sign Kolkja). The road to Nina close by the cemetery is clearly marked. Alatskivi has accommodation, restaurants, shop, petrol-station etc. There are lots of motels along the Peipsi beach starting at Kolkja in the south. Remember that small motels may be closed wintertime. Buses come from Tartu and once a day also from Tallinn.

naytakartalla

Yksi vastaus artikkeliiin “Alatskivi, TARTUMAA

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s