Virtsu, PÄRNUMAA

Koko ja laajuus:

Virtsu majakalla on pieni sorarantainen niemi, josta näkee parhaiten salmesta muuttavat linnut, sekä osan mantereen päälle Riian lahdelta lähtevistä linnuista.

Saavutettavuus: tahtitahtitahti

Kohde on erinomaisesti saavutettavissa omalla autolla, ja Virtsun satamaan pääsee linja-autolla useita kertoja päivässä.

Linnut/lajisto:

Virtsu on Riianlahden pohjoinen pullonkaula, josta on helppo laskea vesilintujen muuttoa toukokuussa ja miksei keväällä muutenkin. Hyvinä vuosina (1990-luvun puolivälissä) Virtsun majakalta ja Puhdun biologiselta asemalta on laskettu miljoona muuttavaa vesilintua. Sittemmin määrät ovat jyrkästi vähentyneet, mutta muutto voi silti olla edelleen mukavan runsasta.

Parhaita päiväsummia:

Alli 52 225m + vesilintu 183 000m  15.5.2009 
Valkoposkihanhi 46 876m+ AB 19 200 20.5.2009
Kurki 16 290m 27.9.2008

Niemen ja mantereen väliin jäävät ruovikkoiset Ramelaht, Mõisalaht ja Kasselaht. Lahdilta kannattaa retkien lomassa etsiä paikallisia lintuja. Puhdun niemellä on upea lehto jolta voi löytää keväällä kämmeköitä ja muuta kasvilajistoa. Lehdon tammet ovat 3-700 vuotta vanhoja ja osa niistä jo pitkälle lahoamassa, tuottaen lisää kasvualustaa muille eliöille. Lehdon ja koko alueen harvinaisimpia kasvilajeja ovat mm. Puhdunkämmekkä (Dactylorhiza vironii ),  tuoksumatara (Galium odoratum) ja karhunlaukka (Allium ursinum). Puhdunkämmekän ainoa kasvupaikka maailmassa sijaitsee Puhdussa ilmeisesti jossakin Laelatussa. Vironkielinen tarkennus lajista löytyy täältä.

Laelatun puisniityllä on laidunnettu satoja vuosia. Ensin karjalle sittemmin hoitotoimin. On todettu että kasviyhteisö on yksi pohjois-Euroopan lajirikkaimpia paikkoja. Sieltä on löydetty yli 400 kasvilajia ja eräästä kohdasta on laskettu epävirallinen maailmanennätys neliöllä kasvavien kasvilajien määrässä. Lajimäärä on 76. Kämmeköitä ovat mm. tikankontti, miekkavalkku, punavalkku, kimalaisorho, kiiltovalkku, jne jne.

Majoittuminen sekä muut palvelut:

Tunnettuja majoituspaikkoja on vähän, mutta Pivarootsista ja Lihulan seutuvilta löytyy sopivia majoituspaikkoja. Virtsun satamassa on kauppa ja bensa-asema. Myös Lihulasta löytyvät vastaavat palvelut. Puhdun biologisella asemalla on ollut majoitusmahdollisuus, mutta asia kannattaa varmistaa.

Rakenteet:

Puhdun biologisella asemalla on vanha, neuvostoaikana rakennettu, ahdas lintutorni. Jos torniin ei halua mennä näkee linnut yhtä hyvin myös rannasta.

Ajo-ohje:

Linja-autot Virtsu-Tallinn, -Kuressaare ja -Pärnu. Länsirantaan pääsee, kun lähtee kaupan kohdalta etelään tai juuri ennen satama-aluetta Guesthousen kohdalta lounaaseen. HUOM! Majakalle ajettaessa tuntuu että tie vie pihaan, mutta vähän ennen pihaa lähtee tie vasemmalle joka kiertää rantaan majakalle.

Lisätiedot:

http://www.puhkaeestis.ee/et/fotoretk-puhtu-ja-laelatu-looduskaitsealale

Paras aika havainnoida:

Virtsussa muuttaa keväällä lähes koko ajan arktisia vesilintuja, eniten toukokuun alkupuolella. Muut muutot ovat enemmän tai vähemmän satunnaisia.

In short:

Virtsu is not just another flat point on the coast. Its’ position as the cork on the bottle-neck of Riga Bay is significant. In apr-may divers, ducks and geese following the coasts end up passing this strait. More than a million ducks (Black and Velvet Scoter, Long-Tailed Duck) were counted on 14.05.94 and 22.05.96.

Buses go to Tallinn, Pärnu and Kuressaare. There is a shop, a restaurant and a Guesthouse in Virtsu.

naytakartalla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s