Valaste juga, IDA-VIRUMAA

Koko ja laajuus:

Valsten putous on Viron korkein putous, nykytiedon mukaan yli 30m korkea. Se kuuluu Ontikan maisemansuojelualueeseen ja saa alkunsa Valaste-ojasta.

Saavutettavuus: tahtitahtitahti

Kohteelle on helppo löytää sillä se sijaitsee aivan Saka-Toila maantien ääressä.

Lajisto:

Putouksen alusmetsä sekä koko Ontikan maisemansuojelualueen alusmetsä kuuluvat ainutlaatuiseen nk. pankin alusmetsään. Maa-aines ja lajisto ovat siellä ravinteikasta ja pitkälle erikoistunutta. Valasten putoksen lähistöllä elää jalopuumetsän lomassa mm. rikas kasvilajisto. Listaan kuuluu ainakin harvinainen eteläinen saniaislaji – vaalealoikko (Cystopteris sudetica), lehtokattara (Bromus benekenii), villaleinikki (Ranunculus lanuginosus), kalliorikko (Saxifraga adscendens), kalkki-imarre (Gymnocarpium robertianum), karhunlaukka (Allium ursinum) sekä monet muut.

Majoittuminen ja muut palvelut:

Aivan putoksen vieressä on Valaste hostel (mökkimajoitus), sekä kesäkahvila, mutta ympäri vuoden majoitusta saa Sakan kartanolla. Kauppatarpeita voi tyydyttää Jõhvin keskustaa, jossa on iso ruokamarketti.

Rakenteet:

Putoukselle on rakennettu näköalatasanne.

Ajo-ohje:

Tallinn-Narva päätieltä käännytään Ontikan kylän suuntaan. Ontikan kylästä ajetaan noin 3km itään. Putouksen vieressä on parkkipaikka johon voi jättää auton.

Lisätiedot:

http://www.valaste.eu

Paras aika havainnoida:

Kaikki vuodenajat, mutta kesäisin ja kuivaan aikaan vesi loppuu ojasta. Talvella kovilla pakkasilla putouksen ympärille syntyy näyttävä jäätaideteos.

naytakartalla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s