Vaskjalan pellot, HARJUMAA

Koko ja laajuus: 

Pienehkö peltoalue aivan Tallinnan lähellä Tarton maantien kupeessa.

Saavutettavuus: tahtitahtitahti

Peltoja ympäröi tieverkosto, jota on helppo ajaa, ja linnut ovat lähellä.

Linnut:

Vaskjalassa Pajupean külan lähipellot on varsinkin keväisin maalis-toukokuussa arktisten hanhien suosiossa. Keväällä 2016 pelloilla laidunsi mukava usean tuhannen harmaahanhen tundra- ja ’rossicus’-metsähanhen potti, sekä vähän pienempi valkoposkiparvi. Paikka on siinä mielessä erityinen, että pellot vaikuttavat olevan Pajupean länsipuolella täysin ”luonnontilaisia”. Ts. niitä ei ole salaojitettu ja pinta pysyy märkänä pitkälle alkukesään. Vaikuttaa siltä, että myös hanhet ovat hyötyneet tästä ja ovat puoliksi tottuneet ihmisiin. Keväällä 2016 parven matkaan oli löyttäytynyt myös kaksi punakaulahanhea jotka näkyivät upeasti aivan maatalon pihan lähellä.

Hanhiparvessa oli keväällä 2016 mukana myös ainakin 4 kaularengastettua tundrahanhea, jotka vaikuttavat rengastustietojen perusteella mieltyneen paikkaan pysyvästi, sillä ne piipahtavat samalla pellolla vuosittain. Kolme linnuista oli rengastettu Hollannissa ja yksi Pyasina deltalla Taimyrin niemimaalla Siperiassa. Niiden tiedetään talvehtivan Hollannin ja Saksan rajamailla. 

Pajupean külan länsi- ja luoteispuolella on myös useita  pieniä tulvavesilammikolta, jotka vaikuttavat enemmän tai vähemmän pysyviltä ja niiden koko vaihtunee sateisuuden mukaan. Yhdellä niistä (Pajupea tee) ruokaili mm. noin 100 liron ja suokukon parvi aivan tien tuntumassa. Historiatiedon mukaan paikka näyttää sopivan myös lampiviklolle. 

Länsireunassa virtaa Pirita-jõgi ja se on oiva talvilintukohde. Sillan tietämillä on tavattu mm. pikku-uikkuja joka vuosi sekä koskikaroja talvehtii aina kun joki on sulana.

Majoittuminen ja muut palvelut:

Palveluja kannattanee hakea Tallinnan suuntaan meneviltä teiltä.

Rakenteet:

Ajo-ohje:

Tartu-Tallinna tieltä käännytään Jürin ja Vaskjalan suuntaan. Mukavat pellot alkavat heti Pirita-Joen itäpuolella.

Lisätiedot:

Paras aika havainnoida:

Alku ja loppukevät. Märkänä vuodenaikana painanteet houkuttelevat muuttavia kahlaajia.

naytakartalla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s