Vaskjalan pellot, HARJUMAA

Koko ja laajuus: 

Pienehkö peltoalue aivan Tallinnan lähellä Tarton maantien kupeessa.

Saavutettavuus: tahtitahtitahti

Peltoja ympäröi tieverkosto, jota on helppo ajaa, ja linnut ovat lähellä.

Linnut:

Vaskjalassa Pajupean külan lähipellot on varsinkin keväisin maalis-toukokuussa arktisten hanhien suosiossa. Keväällä pelloilla laiduntaa useita tuhansia tundra- ja metsähanhia, sekä vähemmän valkoposkihanhia. Paikka on myös siinä mielessä erityinen, että pellot ovat Pajupean tietämillä melko ”luonnontilaisia”. Ts. niitä ei ole salaojitettu ja pinta pysyy märkänä pitkälle alkukesään. Vaikuttaa myös siltä, että hanhet ovat hyötyneet tästä ja ovat paikotellen tottuneet ihmisiin. Keväällä 2016 parven matkaan oli löyttäytynyt myös kaksi punakaulahanhea jotka näkyivät upeasti aivan maatalon pihan lähellä.

Hanhiparvessa oli keväällä 2016 mukana myös ainakin 4 kaularengastettua tundrahanhea, jotka vaikuttavat rengastustietojen perusteella mieltyneen paikkaan pysyvästi, sillä ne piipahtavat samalla pellolla vuosittain. Kolme linnuista oli rengastettu Hollannissa ja yksi Pyasina deltalla Taimyrin niemimaalla Siperiassa. Niiden tiedetään talvehtivan Hollannin ja Saksan rajamailla. 

Pajupean kylän länsi- ja luoteispuolella on myös useita  pieniä ja muutama isompi lampare, jotka vaikuttavat enemmän tai vähemmän pysyviltä ja niiden koko vaihtunee sateisuuden mukaan.  Uusi isompi lammikkon syntyi muutamaksi vuodeksi kuin yllättäen Tuuleväljaan, hieman Pajupeasta luoteeseen. Kaikkien harmiksi se poistui kuitenkin keväällä 2021 pellon kuivatuskanavien kunnostuksen yhtyedessä. Paikalla oli havaittu mm. hyviä kahlaajamääriä. Keväällä 2018 paikalla oli mm. yli 300 suokukkoa ja kesällä noin sadan suokukon lisäksi toistasataa tringaa. Myös lampiviklo on havaittu aluella. Keväällä lammikolla oli myös useita heinätaveja sekä mustakurkku-uikkuja, mutta luultavasti vain muuttomatkalla pysähtyviä. 

Länsireunassa virtaa Pirita-jõgi ja se on oiva talvilintukohde. Sillan tietämillä on tavattu mm. pikku-uikkuja joka vuosi sekä koskikaroja talvehtii aina kun joki on sulana.

Vaskjala_1.jpg
Kahlaajapaikat on ympyröity

Majoittuminen ja muut palvelut:

Palveluja kannattanee hakea Tallinnan suuntaan meneviltä teiltä.

Rakenteet: –

Ajo-ohje:

Tartu-Tallinna tieltä käännytään Jürin ja Vaskjalan suuntaan. Mukavat pellot alkavat heti Pirita-Joen itäpuolella.

Lisätiedot: –

Paras aika havainnoida:

Alku ja loppukevät. Märkänä vuodenaikana painanteet houkuttelevat muuttavia kahlaajia myös kesäisin ja alkusyksystä.

naytakartalla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s