Vasknarva, IDA-VIRUMAA

Koko ja laajuus:

Lähes neliökilometrin laajuinen Narvajoen kurouma, jolla on niittyä, ruovikkoa ja pensaikon pirstomaa vesialuetta.

Saavutettavuus: tahti

Saavutettavuus on muuttunut erinomaisesta huonoksi! 2020 keväällä satama-alue ruopattiin ja ns. kunnostettiin. Katso galleria. Satama-alueen reunaan pääsee mutta kohde ei ole enää lintupaikka. Myös torniin kiipeäminen on kielletty. Emme löytäneet selvää syytä, mutta tornin lähestyminen laukaisee sireenin.

Lajisto:

Joen niskalla risteävät Peipsin itä- ja länsirannan johtolinjat. Muutto on monipuolista, joskaan kovin suuria määriä ei yleensä havaita. Vesi- ja rantalinnut seuraavat jokea, maalinnut puolestaan rantoja. Kevätmuutolla on nähty mm. meriharakoita ja mustatiiroja, syksyllä vaeltavia tikkoja. Pesimälinnuista voi mainita ruovikon kaulushaikaran, raitaviidan sinirinnan ja luostarin mustaleppälinnun.

Vesikasveja on runsaasti, samoin luhtien lajistoa. Muutama kilometri sisämaahan päin ojasta löytyy vesisulka. Sahalehti kukkii iloisesti ja sen myötä paikalla pörrää viherukonkorennon populaatio. Narvajoki on myös idänjokikorennon kotikontu.

Majoittuminen ja muut palvelut:

Peipsijärven pohjoisrannalla on lukuisia majapaikkoja Kauksista Remnikuun, mutta osa niistä toimii vain kesäsesongin aikana – ranta kun on suosittu lomakohde. Sisämaassa yöpyä voi Kuremäessä, Illukassa tai Niinsaaressa, mutta silloin matkaa kertyy jo 30 km. 

Vasknarvassa on puoti, Alajõella isompi kauppa, 19 km päässä (kanarbiku 1). Lähin huoltoasema löytyy Iisakusta.

Rakenteet:

Huom! Vanhaan neuvostovalmisteiseen torniin ei enää pääse!

kVasknarva maa

Ajo-ohje:

Mustveen suunnasta tultaessa teiden numerot ovat 3, 111 ja 32. Tie 32 yhdistää Jõhvin Vasknarvaan. Seuraamalla Peipsi-järven rantaa löytyy eteläreunalta Kuremäen luostari ja luostarin kupeessa on P-paikka. 

Lisätiedot:

Rantaa ja pihateitä rakennetaan nykyisin lisää. Alempana eli pohjoisempana jokivarressa on muutamia lupaavan näköisiä kohteita, mutta usein retkeilyn anti on enempi arkkitehtonista kuin ornitologista.

Paras aika havainnoida:

Joki pysyy koko talven sulana. Keväällä rantalinnut saapuvat huhtikuun loppupuolella. Sudenkorentojen kausi on parhaimmillaan heinä-elokuussa. Syksyn havainnointi on ollut vähäistä.

In short:

Where Narva River begins there is one sq.km of marsh and wetland between Vasknarva village and Lake Peipsi. Driving there is straight-forward. Park by the monastery and take a short walk to the riverbank. The nearest petrol station is in Iisaku about 30 km away. Buses from Mustvee and Jõhvi will take you here as well.

There are plenty of holiday houses on the northern shore of Lake Peipsi, but some of them are open only summertime. On road 32 you’ll find accommodation at Kuremäe, Illuka and Niinsaare.

Birds’ breeding biotopes include reedbeds (e.g. Bittern), village (Black Redstart) as well as stands of pine (Woodlark) and willow (Bluethroat). On migration many species follow the beaches of Peipsi and can be seen here. The numbers however are usually low.

Water-soldier grows in the lagoons and therefore also Green Hawker occurs – as well as River Clubtail.

näytä kartalla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s