Sillamäen seutu, IDA-VIRUMAA

Koko ja laajuus:

Suomenlahden rantaa seurailee 5-10 km leveä maalintujen muuttoreitti. Etelänpuoleisilla tuulilla linnut lentävät joskus kapealla kaistalla aivan rantaviivaa pitkin. Tarkkailupisteitä on muutama, noin 12 kilometrin pituudella päätien varressa. Niissä on ihmisiä ja autoja häiriöksi asti. Päivän sää ratkaisee, missä kannattaa seisoskella. Kokemusten perusteella pohjoisen puoleisilla tuulilla muutto on heikkoa.

Vaivaran rautatiesillalta aukeaa 270 asteen näkyvyys kaakosta lännen kautta koilliseen. Sillamäen itäpuolen niityltä voi havainnoida rannan reunaa. Laagnan tienvarsirauniolta näkee etelästä tai päältä ohittavat linnut. Sillamäen itäniityllä ja Laagnassa on mahdollista löytää tuulensuojaa, muissa ei kunnolla.

Saavutettavuus: tahtitahtitahti

Helppoa. Sillamäkeen pääsee helposti bussilla ja junan seisake on Vaivarassa.

Lajisto:

Monen maalintulajin muutto keskittyy sopivilla tuulilla rannan tuntumaan. Esimerkiksi hiiri- ja mehiläishaukkoja, kotkia, metsävikloja, sepel- ja turturikyyhkyjä, kuhankeittäjiä ynnä peippoja on eri pisteistä laskettu merkittäviä päiväsummia.

Sinimäen kolmesta kukkulasta läntisin on mainio kasvikohde. Pähkinälehdossa kasvavat mm. ikikuuruoho, keltapeippi ja suomukka.

Majoittuminen ja muut palvelut:

Sillamäestä löytyy majapaikkoja, ravintoloita, ostoskeskuksia ja huoltoasemia, Perjatsista motelli. Laagnan vieressä on motelli ja hotelli ravintoloineen. Narvaan on matkaa noin 25 kilometriä. Siellä samoin kuin Narva-Jõesuussa on yllin kyllin majoitusvaihtoehtoja.

Rakenteet:

Laagnan rauniot tarjoavat hieman tuulensuojaa. HUOM! Sinimäen (lintu)torni on poistunut. Torni purettiin lahovaurioiden takia eikä sitä pystytetty enää uudelleen.

kSillamäe

Ajo-ohje:

Vaivaran pisteelle käännytään 1-tieltä huoltoaseman kohdalta ja kuljetaan 2 km etelään. Toiset pisteet ovat päätien varressa.

Lisätiedot:

Lähiseudulla käymisen arvoisia paikkoja ovat mm. Toilan – Vaivinan hanhipellot, Sillamäen rantapuisto hysyjä silmälläpitäen, Perjatsin pieni lammikko levähtäjien varalta ja Narvan länsireunan liejukana-altaat. 

Paras aika havainnoida:

Kovia kevätmuuttoja nähdään maaliskuun hiirihaukoista aina kesäkuun mehiläishaukkoihin asti. Syksyn muutosta ei ole tietoa. Laagnassa paistaa päivällä vastavalo, muualla yleensä myötävalo. Kasvien kannalta parasta aikaa on kevätkesä.

In short:

Many landbirds follow the coastline. Good numbers of raptors, orioles and chaffinches have been counted among others. Southerly winds seem to be better than northerly.

There are several possible spots for watching migration. Where to go depends on the weather. Starting from Sillamäe, Vaivara railway bridge is 2 km to the south, Laagna ruins 12 km to the east. Other places nearby worth visiting are fields west of Sillamäe (around Toila – Vaivina) and gravel pits at the SW-edge of Narva city.

Accommodation, restaurants, petrol stations and shopping are all easily found in Sillamäe and Narva. It is easy to reach Sillamäe by bus. Trains stop at Vaivara.

naytakartalla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s