Kihnu, PÄRNUMAA

Koko ja laajuus:

Kihnu on Riianlahden suurin saari, pinta-ala 16 km2 ja pituus pohjois-eteläsuunnassa 7 km. Kattavan tiestön ja vähäisen liikenteen ansiosta pyöräily on suosittua.

Saavutettavuus: tahtitahti

Jäättömänä aikana saareen tulee autolautta Laon niemeltä Munalaidin satamasta ja yhteysalus Pärnusta. Munalaidin satamaan pääsee linja-autolla. Lennot lähtevät Pärnun lentokentältä.

Lajisto:

Pesivistä linnuista runsaita ovat lähinnä tiirat ja kahlaajat, muuten lajisto on tavanomaista. Syyskesällä pohjoispuolen merivesille kerääntyy tuhansia telkkiä ja lapasotkia sulkimaan. Muuttolinnuista useimmat uskaltautuvat meren yli saareen, jopa pikkukiljukotka ja valkoselkätikka on tavattu. Muuttoa menee kesän kahlaajista aina marraskuun myöhästelijöihin saakka. Eniten on laskettu petoja ja peippoja syyskuussa. Harvinaisin oli maan ensimmäinen ruosterastas marraskuussa 2012. Töyhtökiuru viihtyi kuukausikaupalla Kihnun / Munalaidin satamissa.

Parin kilometrin pituista etelärantaa asuttavat lukuisat sudenkorennot ja komea kasvillisuus. Maan ensimmäinen kulkusyyskorento yllätettiin täältä kesäkuussa 2013 ja kaavailuissa on lusikkahiirensammalen suojelualue. Hentokarvalehti, meripiikkiputki, mesikämmekkä ja vihertytönkorento löytyvät nekin.

Majoittuminen ja muut palvelut:

Kaupallista majoituskapasiteettia on riittämiin. Voi myös kysyä Tarton yliopistolta lupaa yöpyä Eesti Mereinstituutin hallinnoimassa eteläkärjen majakkarakennuksessa. Kauppoja on saaren pohjoisosassa yksi isompi ja pari pienempää. Bensiiniä myydään, mutta tankin löytääkseen kannattaa kysyä neuvoa.

Rakenteet:

Kihnun majakan lähelle saaren eteläkärkeen pystytettiin 2013 lava, josta muutontarkkailu onnistuu erinomaisesti.

kKihnu Iso osm
Kihnu (OpenStreetMap)
kKihnu Pieni maa
Kihnun eteläosa (Maa-amet)

Ajo-ohje:

Laon niemelle tullaan Virtsun tai Pärnun suunnasta tietä 101 pitkin ja käännytään Pootsin kohdalta etelään tielle 130.

Lisätiedot:

Paikallisia voi etsiä saaren sisäosien pelloilta ja niityiltä. Kahlaajia pysähtyy länsi- ja etelärannalle. Pohjoiskärjessä ruokailee runsaasti sorsia ja pitkällä riutalla taapertaa toisinaan lokkien seassa pikkukahlaajia. Lauttamatkalla ja jo Munalaidin satamassa kannattaa ulkoiluttaa kiikareita.

Paras aika havainnoida:

Syyskuu. Lounaistuulilla muutto keskittyy komeasti aivan majakan juureen.

In short:

Kihnu Island is 16 sq.km., just the right size for bicycling although you can get a car here also. A car ferry comes from Munalaid harbor and a boat from Pärnu. Flights start at Pärnu airport. There are several guesthouses and small shops.

Migrants may well be seen already at the harbor and during the ferry trip. From the ferry look also for Gulls and Waterfowl north of the island. The breeding bird fauna is not too exciting but one comes here to see autumn migration. Mass movements occur in September on days with SW-winds. The obvious best place is in the south close by the lighthouse.

The south shore has a rich flora and often numerous dragonflies. Both Naumann’s Thrush and Red-veined Darter here were new for the country.

naytakartalla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s