Alutagusen kansallispuisto, IDA-VIRUMAA

Koko ja laajuus:

Alutaguseen 2018 perustettu kansallispuisto on tuorein Viron Kansallispuistoista. Se käsittää pääasiassa vanhoja jo suojeltuja suo- ja metsäalalueita, mutta siihen liitetään koko ajan uusia pienempiä alueita. Nykyinen (2021) pinta-ala on yli 44 000 ha. Suoalue kattaa liki puolet Ida-Virumaan maakunnasta. Lännessä ovat Muraka-, Ratva- ja Seli-suot, idässä puolestaan Puhatu, Lauga ja Agusalu. Agusalu-Puhatu on Ramsar-kohde, jossa liikkuminen on rajoitettua ja luvanvaraista lintujen pesimäaikaa 1.2.-31.7. Soiden väliin jää metsä, jota puolestaan halkoo maakunnan valtaväylä. Iisaku ja Mäetaguse ovat suurten peltojen keskellä. Katso kansallispuiston rajat täältä.

Saavutettavuus: tahtitahtitahti

Suoalueille on luonnollisesti vaikea päästä, mutta esimerkiksi valtaväylällä Jõhvi- Vasknarva voi havainnoida metsän lomasta suoaluella lentäviä petolintuja, maakotkia ja niittysuohaukkoja. Suositeltavia kohteita ensikertalaiselle ovat mm. Puhatun suo tai Porunin luontopolku ja suojelumetsä.

Linnut:

Metsien ja soiden lajeja edustavammin kuin mistään muualta koko maassa. Metsoja kannattaa etsiä hiekkateiltä heti aamulla, teeret ja pyyt ääntelevät monin paikoin. Riekon ja lapinpöllön voi vielä toistaiseksi löytää hyvällä onnella, mutta kuukkelista ei ole tuoreita havaintoja.

Majoitus ja muut palvelut:

Kuremäellä toimii samassa talossa kahvila ja hostel. Iisakussa on kauppa ja huoltoasema, Alajõella kauppa. Peipsin rannalla on lukuisia majoituspaikkoja, mutta suurinosa niistä toimii vain kesäsesongin aikana – ranta kun on suosittu lomakohde.

Rakenteet:

Ajo-ohje:

Autolla seutuja pääsee tutkimaan helposti ja osa pikkuteistä etenkin RMK:n aleilla ovat suorastaan mahtipontisia. (esim. Puhatu soolle) Junalla pääsee Jõhviin, bussilla Jõhvi-Mustvee välille.

Lisätiedot:

Paras aika havainnoida:

Kevät

In short:

This 50-by-20 km area has large bogs with forests in between. Grouse and woodpackers are rather abundant.

Train comes to Jõhvi and a bus runs between Jõhvi and Mustvee. Shops in Iisaku and Alajõe, petrol-station in Iisaku. Plenty of accommodation on Peipsi coast, but check first – some are open only during the holiday season.

naytakartalla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s