Kuressaare, SAAREMAA

Koko ja laajuus:

Kuressaare on viihtyisä pieni viheriöivä kaupunki. Linnan kulttuuriannin ohella mielenkiintoinen paikka on vallihautaa likellä oleva linnapuisto erikoisine puulajeineen. Linnapuiston lisäksi muita paikkoja ovat satamasta aukeava Kuressaare laht meren puolella, sekä lännessä 3-10 km:n päässä olevat kolme ruovikkoista lahtea, Linnu-, Suur- ja Mullutu laht. Muita vierailun arvoisia paikkoja ovat Roomassaaren ja Nasvan satamat.

Saavutettavuus: tahtitahtitahti

Saavutettavuus on erinomainen.

Linnut:

Linnapuistossa on tavattu pesivänä Viron ainoa sepelsieppopari. Vuonna 2015 reviiriä vartio risteymälintu, mahdollisesti edellisestä sekapesinnästä syntynyt koiraslintu. Lähikohteilla Kuressaare laht tulvii vesilintuja muuttoaikoina, sekä Linnulaht joka on uikkujen ja erityisesti sotkien suosiossa. 

Suurlaht puolestaan vetää Anas-sorsia syksyllä ja keväällä pikkulokkeja sekä joinakin vuosina myös mustatiiroja on havaittu. Rantakanat, luhtakana, ja -huitti määrät voivat olla suuria sopivana aikana. Mullutu lahdella on keväisin todettu isoja anas-määriä sekä kuten Suurlahdellakin mustatiiroja sekä pikkulokkeja.

Majoittuminen sekä muut palvelut:

Kaupunki pursuaa majoituspaikkoja ja jokaiselle löytyy varmasti mieluinen. Suosituimpia lienee aina avoinna olevat Arensburg ja Linna Hotellit. Kaupungin pääkadun varrella on useita ruokakauppoja.

kuressaare_1

Rakenteet:

Linnulahden länsilaidalla on lintutorni (1), mikä on rakennettu vai muutama vuosi sitten. Kuressaarelahden itärannalla, lentokentän kupeessa on toinen (2) ja kolmas länsirannalla. Länsirannan tornille kuljetaan Loode Tammikun kautta. 2020 Suurlahden rannalle pystytettiin uusi torni, joka on lahden kakkoisrannalla. (katso kartta)

Ajo-ohje:

Kuressaare laht näkyy huonosti kaupungista, joten kannattaa siirtyä länsirannan lintutorniin. Lähde keskustasta Nasvan suuntaan ja käänny kaupungin rajan jälkeen vasemmalle Loode tammik -kyltin kohdalta. Eteenpäin 600 m, vasemmalle 500m ja oikealle 400m, niin olet tornilla. Autolla on mahdollista ajaa perille. Toinen kohta, josta näkee kohtuullisen hyvin, on vedenpuhdistamon ranta lahden kaakkoisrannalla.
Linnulahden koillispää on rikkonaista, vaihtelevaa maastoa, jossa kannattaa olla tarkkana. Itse Linnulaht on paljolti kasvillisuuden peitossa, sinne näkee parhaiten länsirannalal olevalta lintutornilta. Suurlaht on edellistä vaikeammin hallittavissa, parhaiten sinne uudelta lintutornilta, lahden kaakkoisrannalta. Mullutulaht on sitten kaikkein hankalin havainnoitava. Sinne pääsee Kuressaare – Kihelkonna tieltä, Paeverestä, Paadla -bussipysäkin kohdalta. Huonokuntoinen pikkutie päätyy laajan niityn reunaan, josta järven rantaan on 800 m:n kävely.
Vedenpuhdistamo on etelässä lentokentän lounaispuolella, Roomassaaren tie varrella. Kaupungin bussi liikennöi välillä Roomassaare – keskusta.
 

Lisätiedot:

Paras aika havainnoida:

Kaikki vuodenajat, mutta etenkin kevät ja kesä.

In Short:

Kuressaare bay holds waterfowl during migration-periods (feb-apr, aug-oct), sometimes also in the winter. There is a tower on the west side of the bay, about 3 km SSW from the castle, which can be reached by car. The lakes Linnu-, Suur- and Mullutu are very difficult to observe as they are surrounded by reed-beds – try the NW-side of Linnulaht for grebes and feeding Caspian terns. Kuressaare waterworks is close to Roomassaare port, across the road from the airport. Waders sometimes stop here during autumn. The port itself is just a rocky spit, but in winter it often stays ice-free longer than the bays. A bus runs between city centre and Roomassaare. Nasva-harbour 4 miles W from the city can also be worthwhile. .

naytakartalla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s