Ristna, HIIUMAA

Koko ja laajuus:

Ristnan ja Kõpun niemi työntyy kauas Itämeren keskelle. Niemi on pääosin vankan petäjän peitossa. Länsipäässä on kaksi kärkeä, joita yhdistää purjelautailijoiden suosima hiekkaranta.

1) Eteläisempi Lõuna-Ristna nina nousee kymmenisen metriä merenpinnan yläpuolelle ja on mainio staijipaikka. Tosin lännen puoleiset tuulet häiritsevät pahasti, eikä sateensuojaa ole. Merelle aukeaa yli 180 asteen näkyvyys. Niemen tyvellä on viihtyisä niitty.

2) Pohjoisempi Põhja-Ristna nina on hiekkarannasta työntyvä sorasärkkä. Ranta on matala ja suojaton, joten muuton havainnointi voi olla hankalaa.

Saavutettavuus: tahtitahtitahti

Laaja niemi on hyvin saavutettavissa, minne menetkin. Hiekkatiet ovat kovapohjaisia vaikka osa rantaavievistä toisinaan veden peitossa.

Linnut:

Ristna on epävirallisesti Viron paras paikka havainnoida merimuuttoa, kihuja sekä keväisin arktikaa. Keväällä maalis-huhtikuussa haahkamuutto voi olla runsasta ja muutenkin vesi- ja rantalintujen muuttoa näkyy helmikuusta kesäkuuhun asti. Syksyllä merimuutto on kohtalaista, myös vaelluslintuja käy niemessä. Merellä ui toisinaan paljon merisorsia. Jääkuikkia havaitaan erityisen usein.

Majoittuminen sekä muut palvelut:

Kalanassa, Pihla Talu (Kõpun kylässä) tai Puumetsa (Ristna) löytyy edullisia majoituspaikkoja ainakin sesonkiaikana. Lähin kauplus on Kõrgesaaressa.

Rakenteet:

Ajo-ohje:

Pikkuautolla pääsee kaikkiin niemekkeisiin perille saakka. Päätieltä kääntyy ensin tie oikealle (”Põhja-Ristna nina 2 km, Surfparadiis”), sitten vasemmalle (”Kalana”). Suoraan ajava ajautuu Lõuna-Ristna nina’aan (kyltti ”Ristna kaitserajatised”).

Lisätiedot:

Kalanan satamassa kannattaa tähyillä paikallisia, siellä on tavattu ainakin keltahemppo ja mustaotsalepinkäinen. Niemillä on runsaasti bunkkereita ja kohteita sotahistoriasta kiinnostuneelle.

Paras aika havainnoida:

Kaikki vuodenajat.

In short:

Coastal migration can be quite concentrated here, more often in spring than in autumn. White-billed Diver is known to occur in May. In autumn invasions sometimes reach this far. Cape Ristna has two points. The northern Põhja-Ristna nina is a low sandy and gravelly spit. The southern Lõuna-Ristna nina lies 10m above sea level and the view is good. Unfortunately there is only little shelter. Shop and lodgings at Kõpu, 12 km away.

naytakartalla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s