Ristna, HIIUMAA

Koko ja laajuus:

Ristna on Kõpun niemen läntisin kärki, joka työntyy sankan petäjikön peittämänä ja melko korkeana harjanteena kauas Itämeren keskelle. Länsipäässä on kaksi kärkeä, joita yhdistää purje- ja lainelautailijoiden suosima hiekkaranta. Eteläisempi Lõuna-Ristna nina nousee kymmenisen metriä merenpinnan yläpuolelle ja on etenkin keväisin mainio näköala- ja havainnointipaikka. Tosin lännen puoleisilta tuulilta tai sateilta ei ole suojaa. Positiivista on se, että merelle aukeaa lähes esteetön 180 asteen näkyvyys. Pohjoisempi Põhja-Ristna nina on hiekkarannasta työntyvä sorasärkkä, josta löytää kohtalaisen suojan ja merinäköalan. Syksyllä muuttoa ehtii täältä havainnoida paremmin kuin eteläkärjestä. Kalanan satamassa toimii kesäaikaan majapaikka ja kalaravintola. Suojaisan sataman linnut kannattaa tietysti katsastaa aika ajoin.

Saavutettavuus: tahtitahtitahti

Laaja niemi on hyvin saavutettavissa, minne menetkin. Hiekkatiet ovat kovapohjaisia vaikka osa rantaavievistä toisinaan veden peitossa.

Lajisto:

Ristnan niemi omassa kompaktissa muodossaan ei käsitä merkittäviä kasviesiintymiä, mutta hiekkadyynejä pitää koossa yleisten rantavehnän (Calamagrostis arenarius) ja suola-arhon (Honckenya peploides) ohella myös rantakaura (Ammophila arenaria).

Ristna on parhaita paikkoja havainnoida lintujen muuttoa Luoteis-Virossa. Kiikariin osuu keväällä usein kihuja ja muuta arktikaa. Jääkuikkia havaitaan erityisen usein. Muutto alkaa jo aikaisin keväällä, kun ensimmäiset haahkat maalis–huhtikuussa saapuvat. Se huipentuu toukokuussa, jolloin kymmenet tuhannet vesilinnut ohittavat niemen. Karkeasti arvioiden päivän aikana voi maksimissaan nähdä 100 000 vesilintua. Pääasiallisesti toukokuun alun linnut ovat alleja ja mustalintuja. Valkoposkihanhia on nähty parhaimmillaan noin 30 000 ja kuikkalintuja noin 4000. Periaatteessa lintujen muuttoa voi seurata aina helmikuusta kesäkuuhun asti. Syksylläkin merimuutto on kohtalaista. Monipuolinen maa- ja vaelluslintujen muutto voi olla vilkasta, mutta harvoin runsasta. Niemen pesimälajistoon kuuluvat ainakin merikotka, kanahaukka, nuolihaukka ja kehrääjä.

Majoittuminen sekä muut palvelut:

Kalanassa, Pihla Talu (Kõpun kylässä) tai Puumetsa (Ristna) löytyy edullisia majoituspaikkoja ainakin sesonkiaikana. Lähin kauplus on Kõrgesaaressa.

Rakenteet:

Ajo-ohje:

Pikkuautolla pääsee kaikkiin niemekkeisiin perille saakka. Päätieltä kääntyy ensin tie oikealle (”Põhja-Ristna nina 2 km, Surfparadiis”), sitten vasemmalle (”Kalana”). Suoraan ajava ajautuu Lõuna-Ristna nina’aan (kyltti ”Ristna kaitserajatised”).

Lisätiedot:

Kulttuurinnälkäisen kannattaa Ristnassa katsoa ainakin hienot hiekkarannat ja upea majakkarakennus, joka on valmistunut 1873. Majakkaan pääsee sisälle muutaman euron lipulla ja se on auki pääsääntöisesti kesällä. Põhja-Ristnan niemillä on runsaasti erilaisia sodanaikaisia rakennelmia, sekä mm. betoninen tähystystorni, joka on jäänyt metsän kasvaessa puiden peittoon.

Kalanan satamassa kannattaa tähyillä paikallisia, siellä on tavattu ainakin keltahemppo ja mustaotsalepinkäinen. Niemillä on runsaasti bunkkereita ja kohteita sotahistoriasta kiinnostuneelle.

Paras aika havainnoida:

Kaikki vuodenajat.

In short:

Coastal migration can be quite concentrated here, more often in spring than in autumn. White-billed Diver is known to occur in May. In autumn invasions sometimes reach this far. Cape Ristna has two points. The northern Põhja-Ristna nina is a low sandy and gravelly spit. The southern Lõuna-Ristna nina lies 10m above sea level and the view is good. Unfortunately there is only little shelter. Shop and lodgings at Kõpu, 12 km away.

naytakartalla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s