Haaslavan kala-altaat, TARTUMAA

Koko ja laajuus:

Pieni yksityismaalla sijaitseva lintukohde

Saavutettavuus: tahtitahtitahti

Altaiden reunaan on helppo löytää mutta itse altaat ovat yksityisaluetta ja allasalueelle meneminen on kiellettyä.

Linnut ja lajisto:

Kala-altailla on tavattu kaikki hyvien lintujärvien peruslajit sekä myös kosolti harvinaisuuksia. Altaiden jokavuotiseen pesimälajistoon kuuluvat mm. pikku-uikku, ruskosuohaukka, pussitiainen, ruokosirkkalintu ja valkoselkätikka, Myös kuningaskalastaja, sitruunavästäräkki ja mustahaikara on tavattu pesimäaikana alueella. Harvinaisempaa pesimälajistoa edustavat mm. kaulushaikara, mustatiira, valkotäpläsinirinta ja pikkukultarinta.

Muuttoaikaan altailla kokoontuu vesilinnusta anaksia, mm. heinätaveja ja jouhisorsia. Kahlaajista huomattavia määriä kokoontuu mm. töyhtöhyyppiä, mustapyrstökuireja, metsä- musta- ja valkovikloja, sekä liroja. Myös yksittäisiä lampivikloja on havaittu vuosittain. Syksyisin altaiden ja Emajoen välisessä ruovikossa yöpyy paljon kottaraisia. Eniten 13.7.2007 jolloin nähtiin 48 000 linnun parvi! Ilmeisesti kaikkien aikojen suurin kottaraisparvi koko Virossa koskaan. Loppuvuodesta altailla on tavattu jänkäkurppia, aroharmaalokkeja, muutto- ja haarahaukkoja ja yhden kerran myös nuori kiljukotka.

Kala-alataiden ja Haaslavan kylän peltojen viime vuosien pikkuharvinaisuuksia ovat olleet pikkuhaikara, valkosiipitiira, lyhytnokkahanhi, mustakaula-uikku, punapäänarsku ja rantakurvi. Suurharvinaisuuksia ovat 1.6.2011 altailta löydetty pitkäjalka sekä 8 päivää myöhemmin ilmestynyt valkoposkitiira. Sen sijaan erikoisin havainto lienee 18.5.2003 altaiden yli muuttolennossa havaittu leveäpyrstökihu.

Majoittuminen ja muut palvelut:

Kaikki palvelut löytyvät Tartosta

Rakenteet:

Ajo-ohje:

Haaslavan altaat sijatsevat Tarton kaakkois puolella, Emajoen varrella. Käänny Tarto-Võru maantieltä ensin vanhalle Tarton maantielle. Tämän jälkeen käänny muutaman kilometrin jälkeen Kurepalun suuntaan. Aja Aardlapalun ohi ja altaille johtava tie kääntyy vasemmalle.

Lisätiedot:

Paras aika havainnoida:

Kevät- kesä – syksy

naytakartalla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s