Luhasoo MKA, VÕRUMAA

Koko ja laajuus:

Reilu 900 ha soidensuojelualue aivan eteläisimmässä Virossa.

Saavutettavuus: tahtitahti

Itse kohteelle on helppo löytää ja opasteita on heti ison tien varresta p-paikalle. Varsinainen maasto-osuus on kuitenkin haastavampi sillä pitkospuut ovat huonokuntoiset. Vuoden 2017 kesällä osa pitkospuista oli remontin alla, joten toivoa paremmasta on.

Linnut/Lajisto:

Linnustollisesti kohde on vaatimaton ja vain perussuolajit, kuten teeri ja kurki kuuluvat alueen lajistoon. Suoluontokohteena paikka on kuitenkin hieno ja näkemisen arvoinen. Suon vesitalous vaikuttaa erittäin luonnontilaiselta ja märältä, josta kertoo myös runsas suomuurainkasvusto. Kesällä 2017 marjasato oli vähintäänkin kohtalainen.

2017 järven tuntumassa oli kurkipari joka kuulunee siis alueen vakituiseen pesimälajistoon. Useita sudenkorentolajeja oli myös liikkeellä ja päiväperhosista mm. suokeltaperhonen ja vaarantuneeksi luokiteltu kirjopapurikko (Lopinga achine) näyttäytyivät. Kasvilajisto vaikutti myös monimuotoiselta ja kämmeköistä havaittavissa oli mm. suoneidonvaippaa sekä maariankämmekkää.

Nisäkäslajeista alueella vakituisesti vierailevia eläinlajeja ovat mm. karhu, joka opastaulun mukaan vierailee usein alueella keväisin käyden syömässä edellisvuotisia karpaloita.

Majoittuminen ja muut palvelut:

Lähimpiä majoitus- ja kauppapalveluita kannattaa etsiä Rougen taajamasta.

Rakenteet:

Suon keskellä sijaitsee muutama suolampi, joista suurimmalle vie pitkospuut. Aikoinaan koko järven ympäri on päässyt kiertämään kuivin jaloin mutta, viime vuosien aikana polku on asetettu osittain käyttökieltoon. Keskellä suojelualuetta sijaitsee myös suosaari tai pieni kivennäismaa-alue jonne on rakennettu upea kämppä tai autiotupa. Kämpällä oli avoimet ovet ja sisällä oli muutama laveri myös yöpymistä varten. Kirjoitushetkellä ei ole tiedossa onko yöpyminen mahdollista kaikille retkeilijöille vai pitääkö se varata jotenkin etukäteen.

Ajo-ohje:

Rõugen keskustasta matkaa p-paikalle tulee 12 km. Lähde etelään tielle no 112 suuntana Krabi. 7 km kilometrin jälkeen tie haarautuu loivasti vasempaa kohti Kellamäen kylää. Aja tietä noin 5km ja saavut kohteelle. Pari kilometriä ennen päämäärää suojelualueen kylttejä ilmestyy tien vasemmalle puolelle, jolloin on syytä hiljentää vauhtia.

Lisätiedot:

RMK:n sivut

Paras aika havainnoida:

kevät-kesä-syksy

naytakartalla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s