Salme, SAAREMAA

Koko ja laajuus:

Pieni kylä ison pellon laidalla. Niemi on kapeimmillaan alle 2 km leveä, mutta reipasta muuttoa menee toisinaan myös levällään meren yllä.

Saavutettavuus: tahtitahtitahti

Kohde on erinomaisesti saavutettavissa. Bussiyhteyksiä Kuressaareen on vilkkaasti.

Lajisto

Sõrven niemen tyvellä Salmessa risteävät maalintujen pohjois-eteläsuuntainen reitti ja vesilintujen itä-länsisuuntainen väylä. Maalis-huhtikuussa petoja, kurkia, kyyhkyjä ja varpuslintuja näkyy hyvällä tuulella ennätysmääriä. Kun tuulee lännen – luoteen puolelta suuri osa linnuista lentää niemeä pitkin pohjoiseen. Usein varsinkin itätuulilla muutto tiivistyy myös Rahusten niemen kärjessä (10 km SW). Vesilinnut, kahlaajat ja lokkilinnut leikkaavat niemen poikki lännestä itään. Niitäkin voi mennä paljon, lajista riippuen maalis-toukokuussa. Sorsia menee eniten Läätsan kohdalta, muut vaihtelevasti Läätsan ja Salmen väliltä. Syksyltä tietoa on vähän, mutta tokihan syys-lokakuu tuntuisi lupaavalta.

Salmen kohdalla maasto on pääosin peltoa, joten näkyvyys on periaatteessa hyvä. Mistään kohdasta ei kuitenkaan näe koko niemen ylle. Joskus pikkulintujen virta on itärannalla päätien kohdalla ja usein pedot liihottavat länsireunassa. Merellekin pitäisi sitä paitsi päästä katsomaan. Kunnon lintutorni olisi poikaa. Nykyoloissa sää ja omat mieltymykset määräävät mistä kohdasta lintuja haluaa katsoa. Yksi vaihtoehto on Salmen saha, jonka rakennusten väliin pääsee ainakin tuulensuojaan. Toinen hyvä paikka on Rahusten kärki. Jäänlähdön aikaan vesilintuja lilluu niin idässä Suur Katelin vesillä kuin lännessä Lõulahdellakin. Paikallisia hyönteissyöjiä voi etsiä esim Läätsan vedenpuhdistamon lampareiden liepeiltä.

Huippusummia

30.3.2019 Sepelkyyhky 6440m
  2.4.2019 Kurki 6825m
15.4.2007 Piekana 250m

Sampsa Caireniuksen yhteenveto kevään 2007 muutosta:

”Salmesta on tänä keväänä 5.3.-5.6. laskettu 2230 muuttavaa petolintua 46 havainto-päivänä (tekee muuten lähes 50 per päivä). Lajit ovat runsausjärjestyksessä: varpushaukka 776, piekana 505, hiirihaukka 385, mehiläishaukka 165, tuulihaukka 102, ruskosuohaukka 56, kalasääski 50, merikotka 47, ampuhaukka 27, nuolihaukka 27, sinisuohaukka 17, muuttohaukka 5, niittysuohaukka 3, pikkukiljukotka 3, arosuohaukka 2, kanahaukka 2, isohaarahaukka 1 ja haarahaukka 1.”

Majoittuminen ja muut palvelut:

Salmen lähimmät majapaikat ovat Külalistemaja aivan keskustassa ja Tehumardi 2 km kylän pohjoispuolella. Sõrven lintuasema on tuttu ja turvallinen mahdollisuus, mutta matkaa Salmeen tulee yli 30 km. Kylän keskustassa on myös keskikokoinen ruoka-kauppa, pankkiautomaatti ja kirjasto.

Rakenteet:

Ajo-ohje:

Sahalle käännytään päätieltä kylän eteläreunasta, Staadion -kyltin kohdalta, matkaa 600 m.

Lisätiedot:

Mustahaikara ja sepelrastas tavattaisiin vuosittain, jos paikalla havainnoitaisiin. Keväiden 2007 ja 2019 mittaan Salmessa muutti yli 2000 petolintua.

Salmen kevätmuuttoprojektin 2019 päiväkirja, kevään 2007 tunnelmia täällä.

Paras aika havainnoida:

Kevät alkaa näin lounaisella seudulla varhain, joskus jo helmikuussa. Maaliskuuhun osuvat mm. harmaahanhien, telkän, töyhtöhyypän, uuttukyyhkyn ja kiurun huiput. Kaikkein runsaimmat rastaiden ja peippojen muutot menevät huhtikuussa, samoin kurjen ja petojen. Toukokuun taivas on usein tyhjää täynnä siihen asti kunnes kevät päättyy mehiläishaukkoihin.

In short:

In spring plentiful migration passes through Salme in March and April, less so in May. Raptors, Cranes and passerines fly north, waders and waterfowl east. It is advisable to first check where the bulk of migrants fly and then find a sheltered spot to observe them. The area is largely open fields. Autumn migration has not been studied. Salme village has shops, an ATM and a guesthouse while motels abound in Saaremaa.

naytakartalla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s