Kübassaare, SAAREMAA

Koko ja laajuus:

Laajahko (512 ha) maisemansuojelualue Saarenmaan kaakkoisnurkassa.

Saavutettavuus: tahtitahtitahti

Autotie vie aivan majakkaniemelle asti, josta on helppo havainnoida.

Linnut ja muu lajisto:

Kübassaare on linnustollisesti yksi Saarenmaan parhaista, mutta vähän retkeillyistä alueista. Se kuuluu Kahtlan-Kübassaaren maisemanhoitoalueeseen ja on sekä IBA että Natura-alue. Näiden lisäksi  Kahtla-Kübassaare kuuluu myös Viron IPA (Important Plant Area) – alueisiin. Keväisin niemen ohittaa runsas muuttolinnusto, vaikka vesilintujen valtavirta meneekin pääosin kaukana idässä. Kaakkoistuulella se voi olla toisinaan kuitenkin runsasta. Lepäilijöitä, hanhia ja vesilintuja tavataan runsaasti. Pesivistä varpuslinnuista mielenkiintoisia ovat esimerkiksi kirjokertut ja viiksitimalit. Kõrkveren kylässä on tavattu Harjalintu useasti.

Niemeä hallitsee upea jalopuumetsä, joka on villisikojen suosiossa. Pintakerroksessa kasvaa mm. karhunlaukkaa sekä valko- että keltavuokkoja. IPA:n mukaan Kahtla-Kübassaare alueella kasvaa myös uhanalainen putkilokasvi, kotoisten karhun- ja väinönputken lähisukulainen Angelica palustris.

Majoittuminen ja muut palvelut:

Tärkeät palvelut ja majoitukset sijaitseva Muhussa, Tornimäessä on pieni kauplus.

Rakenteet:

Parhaita muutonseurantapaikkoja ovat itäriutan tyvi, majakan ranta sekä näkötorni joka sijaitsee jalopuumetsän pohjoisosassa olevan leiriytymisalueen katokselta 100 metriä länteen. 

Ajo-ohje:

Heti Saarenmaalle saavuttaessa käännytään isolta tieltä vasemmalle kohti Saarekülaa. Seuraavaksi Tornimäen kohdalla käänny vasemmalle kohti Kübassaarea. Tornimäestä jatketaan tietä suoraan rantaa ja majakalle. Tornimäen keskustasta tulee matkaa kaikkian 17 km Kübassaaren majakalle.

Lisätiedot:

Teksti on pääosin koostettu Olli Haukkovaaran ja Rainer Häggblomin artikkelista. Voit lukea alkuperäisen tekstin ja parhaat havainnot täältä.

Paras aika havainnoida:

Kevät ja syksy

naytakartalla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s