Tahkuna, HIIUMAA

Koko ja laajuus:

Tahkuna on Hiidenmaan pohjoiskärjessä sijaitseva mäntyvaltainen niemi. Niemen nokasta aukeaa hieno yli 200 asteen näkymä pohjoiselle merialueelle. Rannassa on vajaan 100 metrin levyinen niitty ennen majakkaa. Niemen itäpuolelle jää myös hieno vanhojen metsien ja dyynien suojelualue. Yli 1800 hehtaarin suojelualue käsittää umpeen kasvaneita järviä, iäkkäitä havumetsiä sekä alueen erikoisuuksia, pienialaisia niin sanottuja dyynimetsiä.

Saavutettavuus: tahtitahtitahti

Tie jatkuu suoraan majakalle asti.

Lajisto:

Tahkunan suojelualueen eläinlajistoon kuuluu vesikko (mustela lutreola), joka on Viron ja koko Euroopan yksi uhanalaisimmista nisäkkäistä, ja sen suojelemiseksi on perustettu erillinen ohjelma. Laji on tätä nykyään kotiutunut saarelle hyvin, ja kanta vaikuttaa elinvoimaiselta. 2016 lajin kannasta jo 75 % oli luonnossa syntyneitä yksilöitä. Alueen tunnusomaisia kasvilajeja ovat mm. viitasammakonputki (Hydrocotyle vulgaris), taarna (Cladium mariscus), sekä harajuuri (Corallorhiza trifida) ja kiiltovalkku (Liparis loeselii). Alueelta löytyy myös maan hienoin marjakuusimetsä (Taxus baccata), joka käsittää noin 500 puuyksilöitä. Paikka on kuitenkin suojelusyistä salattu.

Lintujen muutto majakalla on päämuuttoaikaan runsasta, ja niemen ohittaa tasainen lintuvirta. Keväällä, aivan kuten Ristnassakin kevätarktika-aikaan muutto on runsainta. Eniten on laskettu hanhia ja vesilintuja. Hanhia ja vesilintuja muuttaa syysarktikan aikaan tasaisena virtana kohtalaisen runsaasti. Keväällä kärki voi osua hienosti sepelhanhien reitille. Merimuuton lisäksi menee sopivan tuulen sattuessa myös peto- ja muita maalintuja niemeä pitkin pohjoiseen.

Majoittuminen ja palvelut:

Tahkunan niemen metsissä on lomamökkejä ja lisää rakennetaan jatkuvasti. Lähimmät kaupat ja ravintolat ovat Kärdlassa ja Kõrgessaaressa. Lehtman satamassa on pieni baari.

Rakenteet:

Ajo-ohje:

Kärdla-Kõrgessaare-päätieltä käännytään pohjoiseen, kyltit Tahkuna tuletorn 11 km ja Estonia mälestusmärk 11 km. Tietä pääsee suoraan majakalle.

Lisätiedot:

Aivan niemen kärjessä on majakka yksityispihoineen. Tämä Viron korkein valurautamajakka seisoo puuttomassa niemenkärjessä. Majakka on rakennettu metallikehistä, jotka on pystytetty paikan päällä niinkin varhain kuin 1871. Majakkaa ympäröivä aita on yleensä hyvä tuulensuoja, mutta huono sateensuoja.

Majakan vieressä on 1995 pystytetty monumentti Estonian laivaonnettomuudessa kuolleille lapsiuhreille. Lisäksi on löydettävissä mielenkiintoinen kivikehä, jonka aitous jää epäselväksi. Kehä muistuttaa Etelä-Suomessa tavattavia jatulintarhoja, mutta mahtaako paikallinen kehä olla yhtä vanha, sitä ei tiedä kukaan. Joka tapauksessa ladelmaa on Tahkunassa jatkettu luontevasti tuoreemmillakin kivillä, ehkä tuntien yhtäläisyyttä menneiden sukupolvien kanssa.

Paras aika havainnoida:

Syysmuutto heinä-marraskuussa.

In short: 

At Pt.Tahkuna there is a lighthouse surrounded by a fence which will protect you against wind but not against rain. Turn north from the main Kärdla-Kõrgessaare road at the sign ’Tahkuna tuletorn 11 km’ or ’Estonia mälestusmärk 11 km’. Nearest food and lodging at Kärdla and Kõrgessaare.

In spring there is sometimes good migration of passerines and often something happening at sea as well. During summer and autumn lots of divers, ducks, waders etc. pass the point on migration.

naytakartalla

Yksi vastaus artikkeliiin “Tahkuna, HIIUMAA

  1. Tahkunan asema hyvänä lintupaikkana on aliarvioitu tässä kuvaukessa.Tahkunasta kannattaisi mainita, että paikalla on tavattu useita kaikkein kovimman luokan rariteetteja. Se on siis erittäin potentiaalinen paikka harvinaisuuksien näkemiseen. Keväällä myös menee petoja. Maalintuja ei mene keväällä ”joskus” vaan niitä menee käytännössä aina. t.RLS

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s