Käina laht, HIIUMAA

Koko ja laajuus:

Käinan lahti on yksi maan Ramsar-suojelualueista. Suojeltujen alueiden pinta-ala on kaikkiaan 17 700 ha, josta vesialuetta on 900 ha. Kyseessä on siis laajojen lintulahtien kompleksi. Monet sopukat ovat vaikeasti nähtävissä, ja lahti on paikoin erittäin matala, syvimmillään vain metrin luokkaa. Talvisin lahti saattaa jäätyä pohjaan asti. Merenpohjassa muta ylettyy jopa metrin syvyyteen, ja sitä käytetään erilaisissa hoidoissa parantavien ominaisuuksiensa takia.

Saavutettavuus: tahtitahtitahti

Kohteelle on helppo löytää.

Lajisto:

Käinalahden suojeltuja kasveja ovat mm. kivikkotörmäkukka (Scabiosa columbaria), leveälehtikämmekkä (Dactylorhiza baltica), taskuruoho (Thlaspi caerulescens) ja harvinaisimpana hoikkajänönputki (Bupleurum tenuissimum). Viime vuosituhannella täällä kasvoi myös suolapunka (Samolus valerandi).

Muuttoaikoina, etenkin syksyisin, lahdille saapuu levähtämään suuria määriä vesilintuja. Niiden mukana tavataan merimetsoja, haikaroita sekä hanhia. Yli 190 lajia lintuja on havaittu, joista 90 on löydetty pesivänä. Lajistoon kuuluvat mm. avosetti, kaulushaikara, merikotka ja etelänsuosirri. Huhtikuun lopussa 2020 lahdella ruokaili yli 35 000 hanhea, ja myös sotkille lahti on tärkeä levähdyspaikka. Syksyllä 2005 lahdella laskettiin jopa 13 000 tukkasotkaa, ja myöhemminkin on tavattu tuhansien lintujen kertymiä. Myös useita harvinaisuuksia on tavattu.

Suurimpia lahdella laskettuja kertymiä:

Valkoposkihanhi 14.05.2014,  15 500 p
Tukkasotka 11.10.2005, 13 000 p
Haapana 11.10.2005, 10 000 p
Nokikana 11.10.2005,  1600 p
Jouhisorsa 10.9.2017, 4580 p
Tavi 10.9.2017, 3200 p

Majoittuminen sekä muut palvelut:

Käinassa on hotelli, ravintoloita, kauppoja, pankki, posti ja huolto-asema. Orjakun ja Kassarin tienoille on noussut motelleja mielin määrin.

kKäina osm

Rakenteet:

Yksi harvoista näköalapaikoista on Orjakun lintutorni. Paikalla sijaitsee suuri puurakenteinen torni, johon mahtuu isommallakin porukalla. Tornin edessä kulkee luontopolku, jolta voi tutustua ruovikonreunuksen kasvillisuuteen ja eläimistöön sekä linnustoon ja kalastoon. Lintutornin alakerrassa on infopiste, josta voi ostaa kannatustuotteita silloin kun se on auki. Hieman pohjoisemmaksi on perustettu uudempi Orjakun luontopolku lintutorneineen. Torni sijaitsee Orjakun kannaksen halkaisevan kanavan välittömässä läheisyydessä. Uudelta lintutornilta näkee hyvin lahdella lepäilevät linnut. Myös Vaemlassa on matala katselulava tai lintutorni.

Ajo-ohje:

Nasvasta Kassarin kautta Vaemlaan kiertävältä tieltä näkee itäpuolella olevat Käinan tornin ja Vaemlan lavan, lisäksi ”Linnuvaatlustorn” -kyltit auttavat perille.

Lisätiedot:

Kassarin niemen kärki on sorapintainen ja erittäin kuvauksellinen, mereen johtava kapea niemi. Niemi itsessään on pääsääntöisesti katajien ja alvarien täplittämä niemi ja siellä pesii säännöllisesti varpuslinnuista ainakin kirjokerttu. Toki lajille sopivaa biotooppia on pitkin saarta, mutta täältä sen tapaa ehkä varmimmin. Merenrantalinnuista lahdella pesii myös pikkutiira.

Vaemlan lintutornin läheisyydessa sijaitsee Vaemlan villatehdas, joka on osa alueen kulttuuritarjontaa. Aivan Vaemlan lahden kyljessä autotien varrella on pienehkö tehtaanmyymälä, joka on avoinna ympäri vuoden. Myymälästä voi ostaa itselle tai lahjaksi tehtaassa valmistettuja tuotteita.

Paras aika havainnoida:

Syksyllä vesilintukertymät ovat parhaimmillaan, mutta myös keväällä lintuja näkee hyvin.

In short:

Käina Bay is a shelterd lagoon some 5 km across. Check also the neighboring Jausa and Vaemla bays. This is a stop-over site for waterfowl during migration periods both in spring and in autumn. Good views can be had from the two look-outs which are situated at the SW edge of both Käina and Vaemla bay. Both are clearly marked with ’Linnuvaatlustorn’ -signs. Accommodation is easy to find on Kassari Island. Käinä Town has hotel, bank, post, shops and petrol-station.

naytakartalla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s