Looden majakka, SAAREMAA

Koko ja laajuus:

Torgun kunnan (nyk. saaremaa) läntisimässä pisteessä oleva majakkaranta, josta on 180 astetta näkyvyys länteen.

Saavutettavuus: tahtitahti

Kohteelle on kohtalaisen helppo löytää mutta majakalle vievä tie on paikka paikoin erittäin huonossa kunnossa. Perille pääsee myös henkilöautolla, vaikka tiellä olevat vesialtaat saattavat olla sateen jälkeen melko suuria. Tiepohja on kantavaa ja keväällä 2018 ainakin henkilöautolla pääsi perille.

Linnut:

Looden majakka kuuluu Sörven lintuaseman lisäalueeseen ja siellä käydään aina kun muun toiminnan ohessa kyetään. Etenkin länsituulella kohteella kannattaa vierailla sillä silloin linnut muuttavat rannan tuntumassa. Myös aamumuutolla myötävalo on erinomainen. Kohteelta on havaittu monipuolista muuttoa ja harvinaisuuksiakin on nähty, joten ole tarkkana. Jos muutto on vähäistä kannattaa paikalla olevat rannat tarkistaa raritaskujen ja lokkien, sekä kahlaajien toivossa. 

Harvinaisuuksia:

  • Gavimm 6.12.2001 1 ad. m
  • Gavada 2.12.2008 1m
  • Himhim 21.9.2008 1p
  • Phaful 26.10.2002 1p
  • Xencin 15.5.2014 1p
  • Stesku 4.10.2008 1p
  • Sylnan 20.-24.10.2005 1p
  • Lansen 30.5-6.6.2017 1p
  • Surulu 16.1.2011 1p
  • Oendes 29.10 -4.11.2007 1p

Loodevahe (pieni sisävesiallas) on usein tyhjä linnuista, mutta eteenpäin Ohessaaren suuntaan vievät rannat Jämajan asti kannattaa katsoa. Jämajasta löydettiin 2001 Viron 1. suippopyrstösirri (Calidris acuminata).

Majoittuminen sekä muut palvelut:

Sõrven lintuasemalla on paras majoitusmahdollisuus tai vaihtoehtoisesti sitten Jüri Mittillä, Sõrve turismitalussa. Lähin ja kauppa sijaitsee Laadlan kylässä, josta saa päivittäiset ruokatarpeet. Lähin bensa-asema löytyy Mõntun satamassa.

Rakenteet:

Majakalta on parhaat näkymät merelle ja rakennus tuo mukavasti tuulensuojaa staijaamiseen.

Ajo-ohje:

Lintuasemalta päin tullessa majakalle kertyy ajomatkaa 9 km (tie 103). Ajettuasi reilu 7 km kääntyy loivasti vasemmalle katajien ympäröimä tie. Tie puikkelehtii katajien välistä välillä kuoppaisesti mutta jatka loppu 2 km kunnes saavut majakalle. Huom! mene eravaldus -kyltistä vielä muutama satametriä eteenpäin. 

Lisätiedot:

Majakan välittömässä läheisyydessä oleskelu ja staijaus on sallittua kaikkina vuodenaikoina, vaikka nykyisin majakka sijaitsee yksityismaalla.

Paras aika havainnoida:

Lähes kaikki vuodenajat. Keväällä länsituulella linnut menevät lähellä rantaa.

naytakartalla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s