Rahuste lka, SAAREMAA

Koko ja laajuus:

Laaja ranta- ja niittyalue Saarenmaan eteläkärjen luoteisosassa

Saavutettavuus: tahtitahtitahti

Kohde on hyvin viitoitettu päätieltä, mutta kesäaikaan rantoja ja niittyjä laiduntaa karjalauma joka estää pääsyn aivan rantaan.

Linnut/Lajisto:

Rahuste on ehkä kaikkein tunnetuin kohde talviaikaan, mutta se kuuluu ehdottomasti saaren parhaisiin kohteisiin ympäri vuoden. Laaja rantaniittyjen suojelualue seurailee meren rantaa n. 5km matkalla ja kerää etenkin hanhia. Niityt ovat merkittävä valkoposkihanhien levähdyspaikka keväisin. Hanhien seurassa on toisinaan myös mielenkiintoisempaa lajistoa. Talvisin niin kauan kuin meri pysyy auki lahdella talvehtii maan viimeiset anakset ja hanhet.

Rannoilta ja niityiltä on löydetty koko joukko harvinaisuuksia. Mielenkiintoisimpia ovat olleet mm. 2008 tammikuussa samasta kohdasta löytyneet aro- ja lyhytvarvaskiuru. Niityillä ja maatilan läheisyydessä lepäilee vuosittain myös useita sepelrastaita. Virolle uusi laji kanadansirri (Calidris pusilla) määritettiin rannalta 2011, tosin silloin väärin pulmussirriksi. Vasta 2017 lajin oikea identiteetti paljastui.

Majoittuminen ja muut palvelut:

Sõrven lintuasema tai Jüri Mitt ovat oivallisia majoituspaikkoja. Lähin kauppa lienee Salmessa, polttoainetta saa Mõntusta. Muita palveluita ei juuri ole.

Rakenteet: –

Ajo-ohje:

Kuressaaren suunnasta tullessa ajetaan Sõrven suuntaan kunnes tullaan Kaimriin. Vähän kaimrin jälkeen kääntyy tie oikealle. Opasteessa lukee Rahuste. Parhaat paikat ovat Rahusten kylän länsipuolella. Suuren hieman neuvostotyylisen maatalon pihassa kannattaa pysähtyä, pihapiirissä pesii ainakin mustaleppälintu ja sepelrastas laiduntaa samoja peltoja keväisin ja ehkä joskus syksyisinkin.

Lisätiedot:

Paras aika havainnoida:

ympäri vuoden

naytakartalla

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s