Verioran mänty, PÕLVAMAA

Koko ja laajuus:

Verioran mänty on tiettävästi maailman korkein mänty (Pinus sylvesteris)

Saavutettavuus: tahtitahtitahti

Kohde ei ole kaikkein helpoimmin löydettävissä mutta sijaitsee aivan maantien varressa.

Lajisto

Põlvamaan jättimänty on mittauksien mukaan 46,6 metriä pitkä. Tuloksen perusteella puu on korkein mitattu metsämänty koko maailmassa. On arvioitu että puun ikä on vähintään 214 vuotta. Puiden kasvukohta lienee poikkeuksellinen sillä männyn vieressä kasvaa Viron korkein kuusi (Picea abies), mikä on 48,6 m pitkä.

Miksi yhdessä kohdassa kasvaa niin paljon korkeita puita johtunee kasvupaikasta ja kasvuolosuhteista. Tuore tai lehtomainen kangas takaa ravinteikkaan ja kostean maan ja lisäksi ”kuopan pohjalla” kasvavat puut ovat suojassa myrskyiltä ja saavat vettä myös kuivina kausina. Lisää Viron korkeimpia puita löytyy täältä (monumentaltrees.com)

Majoittuminen ja muut palvelut:

Lähellä ei ole palveluita

Rakenteet:

Puun juurelle menee polku ja polun päässä on portaat ja ”lava” josta puuta pääsee ihastelemaan

Ajo-ohje:

Lähellä on Meenikunnon raba, jonka parkkipaikalta lähdetään, Nohipalon ja Tabinajärven suuntaan. Noin km jälkeen, hiukan ennen Võrumaan rajaa on oikealla kyltti ”Ootsipalu oru hiiglaseg”. Olet saapunut oikeaan paikkaan. Katso myös karttalinkki.

Lisätiedot:

Paras aika havainnoida:

Kaikki vuodenajat

naytakartalla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s