Rohuneeme MKA, HARJUMAA

Koko ja laajuus:

Vanhojen metsien suojelualue, Rohuneeme maakaitseala (MKA) sijaitsee Viimsin niemellä n.18 km Tallinnasta itään. Suojelualueen kokonaislaajuus on 243 ha. 

Saavutettavuus: tahtitahtitahti

Kohde on kohtalaisen helposti saavutettavissa, mutta lähempi tutustuminen saattaa vaatia suunnistustaitoja sekä hyvää karttaa.

Linnut ja metsä:

Rohuneemen tai Viimsin niemen kärjestä on mahdollisuus havaita myös lintumuuttoa. Niemi jää osin Aegnan taakse mutta syksyllä niemen koillisrannalta voi nähdä ainakin kohtalaisesti länteen menevää muuttoa. Myös keväällä länsireunalla voi havaita liikehdintää lintujen saralla. Alueella ei ole ollut säännöllistä havainnointia mutta  vuonna 2013 niemeltä nähtiin mm. hyvää vesilintumuuttoa. Syksyllä 2016 koillisrannasta löytyi pikkusirkku, mikä on alueen toistaiseksi harvinaisin lintu.

Itse metsäalue on poikkeuksellisen hyvin säilynyttä ja paikoin erittäin luonnontilainen. Linnusto on tavallista metsälinnustoa, ja ilmeisesti urbaanin sijaintinsa vuoksi sieltä puuttuvat kanalinnut ja arvokkaimmat tikat. Lahopuuta ei ole erityisen paljon, mutta oletettavasti sitä syntyy koko ajan lisää. Kokoisuudesta iäkästä metsää on ehkä vain puolet mutta parhaiten säilyneet osat ovat erittäin edustavia.

Majoittuminen ja muut palvelut:

Lähimmät palvelut sijaitsevat Viimsin keskustassa, jossa on hotelleja ja kauppoja.

Ajo-ohje:

Tallinnan keskustasta tultaessa ajetaan Piritan ohi ja suunnataan länsirantaa seurailevaa Rohuneemen tietä. Pohjoisrannassa on paljolti pelkkää yksityisaluetta ja parkkipaikkoja on vähän. Auton voi jättää kuitenkin Kivineeme tielle, jossa on myös uimaranta tai sitten hautasmaan varrelle josta pääsee metsäalueelle.

Lisätiedot:

Paras aika havainnoida:

Kevät-Kesä-Syksy

naytakartalla

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s