Aegna, HARJUMAA

Koko ja laajuus:

Tallinnan kaupunkialueeseen hallinnollisesti kuuluva saari muodostaa kokonaisuudessaan Aegnan Maastikukaitsealan (MKA, maisemansuojelualue). Saaren kokonaispinta-ala on 3 km2, josta havumetsää on 85%. Se sijaitsee Tallinnan laivasatamasta n. 14 km pohjoiseen.

Saavutettavuus: tahtitahti

Aegna on Tallinnan edustan kolmesta mielenkiintoisesta saaresta helpoiten saavutettava.  Saarelle pääsee myös Tallinnan bussikortilla; liikennöintiä on toukokuusta syyskuulle.

Linnut/Lajisto

Linnusto ja eläimistö muodostuu perin tavallisista merenranta- ja havumetsälajeista. Mielenkiintoisimpana ehkä vanhan metsän linnut pikkusieppo ja idänuunilintu. Tikat ovat vähissä ja kanalinnut puuttuvat tyystin. Kesäretkellä 2014 saarella havaittiin mukavan runsaasti hyönteissyöjiä ja saari lienee niille muuttoaikaan hyvä levähdyspaikka. Muutto kyseisenä ajankohtana oli heikkoa mutta sopivampaan aikaan saarella voi nähdä myös vesilintu- ja hanhimuuttoa.

Saarella on tavattu koko joukko nisäkkäitä, mm. villisikoja, hirviä, kettuja, kauriita jne., mutta monet ovat todennäköisesti tulleet sinne uimalla tai jäätä pitkin. Varsinaista pysyvää kantaa ei ole monella edellä mainituista lajeista.

Aegnasta kirjoitettu vironkielinen luontokirja luettavissa täältä.

Majoittuminen ja muut palvelut:

Saaressa on 1 majoituspaikka, Talleksi puhkemaja, jossa on tilaa myös pienelle ryhmälle. Lisäksi on 2 telttailualuetta. Lauttasatamassa saaren eteläosassa on lisäksi pieni satamakahvila.

Rakenteet:

Ajo-ohje:

Lautta saarelle lähtee Tallinnan kalasatamasta.

Lisätiedot:

Aegnan kirjoitettu historia ulottuu aina 1200-luvulle asti ja saarella on tehty paljon argeologisia löytyjä. Lisäksi ensimmäisen ja toisen maailmansodan jäljiltä saarella on paljon edelleen linnoituksia. 

Paras aika havainnoida:

Kevät ja kesä

naytakartalla

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s