Järvselja, TARTUMAA

Koko ja laajuus:

Järvseljan kylän kupeessa rehottaa 2 neliökilometrin laajuinen vanha metsä, jonka ytimessä on 20 hehtaaria kaksisataavuotiasta soistuvaa kuusivaltaista kosteaa lehtoa. Pohjoisempana metsäseutu jatkuu 10 kilometriä aina Ahunapaluun asti, josta jo aukeaakin Emajoen suisto.

Saavutettavuustahtitahti

Suht helposti saavutettava kohde. Liikkumista on rajoitettu metsän vanhimmissa osissa.

Lajisto:

Tikkoja ja pöllöjä, kuten muitakin metsälintuja, on mukavan runsaasti. Puut ovat venähtäneet kunnioitettavan mittaviksi ja täällä kasvaa usean lajin maan korkein yksilö. Kylän ympärille on istutettu monenlaisia puita ja pensaita. Pari kilometriä pohjoisempana Agalissa on toinen arboretum. Muista eliöryhmistä merkittävimpiä ovat käävät, limasienet ja jäkälät. Rusokantokääpä on yleinen, löytyypä myös karhun- ja liilakääpää, sekä useita Suomessa uhanalaisia tai vaarantuneita kääpiä, kuten sitruunakääpä (Antrodiella citrinella)

Majoittuminen ja muut palvelut:

Järvseljan kylässä voi yöpyä edullisesti Tarton Yliopiston tiloissa noin kilometrin päässä metsästä. Maasikmäen majapaikka on lähellä sekin. Muihin majoituksiin matkaa kertyy toistakymmentä kilometriä. Järvseljassa on puoti ja ruokala, vähän isompia kauppoja Mehikoormassa ja Võnnussa.

kJärvselja reg
Anna otsikko

Rakenteet:

Maastoon on pykätty luontopolkuja, pitkospuut, puucee ja kaksi taukotupaa.

Ajo-ohje:

Seudulle saavutaan pitkin teitä numero 45/280/290, Tartto-Mehikoorma, josta käännytään hiekkatielle pohjoiseen. Alueen halkaisee hyvän sään aikaan hyväkuntoinen hiekkatie. Pohjoisempana rospuutto vaikeuttaa autoilua. Tartosta kulkee useita linja-autovuoroja päivässä.

Lisätiedot:

Järvseljan luonnonsuojelualue on maan vanhin suojeltu metsikkö. Seutu oli alun perin saksalaisen maanomistajan Nikolai von Essenin metsästysmaita, mutta 1921 alue siirtyi Tarton Yliopistolle.

Paras aika havainnoida:

Linnut soivat keväällä. Käävät ja jäkälät ovat komeimmillaan syksyllä. Puut ovat paikalla ympäri vuoden.

In short:

Two square kilometers of old forest belonging to Tartu University. Movement is restricted in the oldest parts of the forest. The area is particularly good for Owls, Woodpeckers and other forest-dwelling birds in spring, as well as Lichen, Polypores and Myxomycetes in autumn. A wooden trail goes through there. Woodlands of variable quality continue northwards some 10 km.

You approach by roads 45/280/290, Tartu-Mehikoorma. Take a dirt-road north and continue 5-10 km towards Järvselja village. There is even a bus connection from Tartu. Cheap accommodation and a small shop can be found in the village. Bigger shops are in Mehikoorma and Võnnu.

naytakartalla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s