Valguta Polder, TARTUMAA

Koko ja laajuus:

Valguta polder oli n. 2 x 4 kilometrin kokoinen kosteikkoalue, jonka kuivattaminen aloitettiin jo 1960-luvulla. Kuivattamisen yhteydessä alue ojitettiin ja vesialtaiden yhteyteen laitettiin pumput jotka pitivät ne jatkuvasti kuivana. 1968 kuivatustyön valmistuessa aluettaa ruvettiin käyttämään lopulta maatalous- ja heinämaana.

Viron uudelleen itsenäistyessä 1989 alueen pellot jäivät pikku hiljaa tarpeettomiksi ja 2009 kuivatuspumput pysäytetiin, kun heinämaalle ei ollut enää käyttöä. Tämän jälkeen alueen valtasi pysyvästi matala vesi ja seutu muuttui uudestaan lintu- ja kosteikkoalueeksi. Paikalla tavattiin keväisin tuhansittain hanhia ja vesilintuja, harvinaisimpana pesimään jäivät mm. mustakaula-uikku, pikkuhuitti ja lampiviklo. 2013 alueelle asettui myös Viron ensimmäinen jalohaikarakolonia. Kesällä 2013 alue päätettiin ottaa uudelleen peltomaaksi ja pumput otettiin jälleen käyttöön. Alueen tyhjentyessä kuivalle maalle jääneet kalat ja mutapohja houkuttelivat vielä joitakin vuosia mm. kahlaajia sekä pikku- ja naurulokkeja.

Saavutettavuus: tahtitahtitahti

Helposti saavutettavissa.

Lajisto:

2020-luvulla kosteikko on edelleen lintupaikka, sillä märkyys on taas vuosi vuodelta lisääntynyt ja lintuja on enemmän kuin monella muulla polderilla. Huhtikuun lopulla 2023 paikalla oli yli 1000 anasta ja tuhansia tundra- ja metsähanhia. Toukokuussa polderilla oli myös tuhansia kahlaajia, mm. yli 800 liroa ja 300 suokukkoa. Päälle muut tavalliset kahlaajat. Linnut viihtyvät alueen eteläpäässä.

Pesimälajistoon kuuluu ainakin sitruunavästäräkki.

Majoittuminen ja muut palvelut:

Lähimmät palvelut sijaitsevat Tarton seudulla

kValguta maa

Ajo-ohje:

Aukeaa voi lähestyä idän tai pohjoisen suunnasta, etelästä tultaessa pitää kiertää idän puolelle.

Lisätiedot:

Paras aika havainnoida:

Tulva-aika huhti-toukokuussa.

In short:

This used to be a great birding spot but due to drainage the wetland has shrunk dramatically. You can approach from east or north but not from south. Bus goes no further than Haani. Check the south-end for Geese and Herons.

naytakartalla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s