Sangla polder ja Kureküla, TARTUMAA

Koko ja laajuus:

Sangla polder oli noin 50 hehtaarin kosteikko, mutta se on sittemmin kuivatettu mutta Kurekülan pellot jotka käsittävät noin 5 x 6 kilometrin alueen, tavataan edelleen mm. hanhia. Tamme paljandin kohdalta näkee melko hyvin Võrtsjärven selälle.

Saavutettavuus: tahtitahtitahti

Alue on helposti saavutettavissa.

Lajisto:

Aluella ruokaili vielä joitakin vuosia sitten parhaimmillaan n. 20-40 000 hanhea, mutta ilmastonmuutoksen ja polderin kuivattamisen myötä määrät ovat pudonneet huippuvuosista. Hanhia voi edelleen nähdä Väike-Rakken, Kurekülan ja järven väliä suurina parvina. Tulviva polder houkutteli hanhia, puolisukeltajia, kahlaajia ja lokkeja, mutta kuivana keväänä lintuja ei ole paljon. Hanhien enemmistö on tundrahanhia, kahlaajat pääosin vikloja ja suokukkoja. Vähälukuisista lajeista mainittakoon niittysuohaukka, lampiviklo ja sitruunavästäräkki. Syksyllä Võrtsjärvellä saattaa nähdä mm. koskeloita.

Majoittuminen ja muut palvelut:

Palveluita on tarjolla hyvin vähän, Rannu ja Puhja ovat lähimmät kahvilat.

Rakenteet:

Ajo-ohje:

Tartto – Viljandi tieltä 92 käännytään Väike-Rakken risteyksestä etelään, ylitetään oja ja vaihdetaan sitten luoteeseen kohti ent. polderia johtavalle peltotielle. Jatketaan varovasti lähemmäs lintuja. Väike-Rakken ja Rannun välinen tie 47 halkaisee hanhipellot. Hanhien löydyttyä kierretään pikkuteitä pitkin myötävalon puolelle. Tamme paljandin töyräälle käännytään ’Kaarlijärvi’ –pysäkin kohdalta länteen ensin 800 m Kaarlijärven läpi, sitten 1200 m suoraan rantaan.

Lisätiedot:

Paras aika havainnoida:

Hanhet viihtyvät seudulla huhtikuusta toukokuun puoliväliin. 

In short:

Large open fields and occasionally a small wetland. In April-May tens of thousands of Geese (mostly White-fronted) feed on the fields. Look for them from road 47 between Väike-Rakke and Rannu, then take a dirt road to carefully approach the birds. A little to the north, between Sangla and Lake Võrts there can be a small wetland harboring good numbers of Geese, Dabbling Ducks and Waders. Species may include Montagu’s Harrier, Marsh Sandpiper and Citrine Wagtail. If the year is dry there is no wetland. From Tamme paljand you can get a view over Lake Võrts. Just turn west at bus-stop ‘Kaarlijärve’ and go on for 2 kilometers. In late autumn lake Võrts can hold many Goosanders and Smews.

naytakartalla

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s