Tõhela ja Ermistu -järvet, PÄRNUMAA

Koko ja laajuus:

Maan länsiosan suurimmat järvet ovat kumpikin matalia ja eutrofisia. Pohjoisempi Tõhela on 3 ja eteläisempi Ermistu 4 neliökilometrin laajuinen. Järvien väliin jäävää Tõhela rabaa kannattaa lähestyä lännestä.

Saavutettavuus: tahtitahti

Ermistun rantaan pääsee helposti vain järven kaakkoiskulmauksessa Ermistu Puhkekülan luota. Tõhelaa saattaa katsastaa koilliskulman tornista ja itärannalta Tõhela Järve Puhkekülan kohdalta. Muut rannat ovat kulkukelvottomia.

Lajisto:

Keväällä järville pysähtyy punasotkia, uiveloita ja nokikanoja sekä myöhemmin pikkulokkeja ja mustatiiroja. Runsaita pesimälajeja ovat kyhmyjoutsen ja silkkiuikku.

Matalassa mutapohjassa elää paljon vesikasveja, monia vitoja ja palpakoita. Itärantoja lukuun ottamatta järviä reunustaa tukeva ruovikkovyö. Sudenkorentoja on runsaasti ja lajejakin parikymmentä, mm. merisini- ja kaikki lampikorennot. Sorakuopat 2km Tõhelan kaakkoiskulmasta itään voivat nekin kiinnostaa.

Majoittuminen ja muut palvelut:

Kummankin järven kaakkoiskulmassa on edullinen lomakylä, joista voi vuokrata veneitä. Isommalle porukalle saattaa soveltua Tõstamaan moisio, joka on Ermistulta vain parin kilometrin päässä. Tõstamaan pikkukaupungissa on myös B&B, kauppa, puoti, kahvila ja posti.

Rakenteet:

Tornit Tõhelan koillis- ja Ermistun kaakkoisnurkassa.

kErmistu Tõhela maa

Ajo-ohje:

Järvet ovat tien 131 varressa, Tõstamaan ja Kallin välillä. Linja-auto kulkee harvakseltaan.

Lisätiedot:

Järvissä on runsas kalakanta. Ermistulla yritettiin aikanaan kalankasvatusta.

Paras aika havainnoida:

Vesilintujen kevätmuuton aikaan huhti-toukokuussa. Sudenkorentoja on eniten heinä-elokuussa.

In short:

These two shallow eutrofic lakes are the biggest lakes in West-Estonia. They are rich in fish, aquatic plants and dragonflies but no so many birds. In April Pochards, Smews and Coots stop here while May brings Little Gulls and Black Terns. Breeding birds include Swans and Grebes. Some 20 species of dragonflies live here, all Whitefaces among them.

Both lakes are somewhat difficult to approach. There are towers at the NE-corner of Lake Tõhela and at the SE-corner of Lake Ermistu but the east sides are impassable. In the SE-corner of both lakes there is a holiday camp where you can also rent a boat. Nearby Tõstamaa village has other accommodation, store, café, post etc. One reaches the lakes by bus twice a day.

naytakartalla

Ermistu podcri
Silkkiuikku (Podiceps cristatus), Gr. Crested Grebe, (c) R. Lammin-Soila

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s