Sipa pärn, RAPLAMAA

Koko ja laajuus:

Koko Viron suurin lehmus (”Sipa pärn”, todennäköisesti metsälehmus, Tilia cordata), ympärysmitta 900 cm ja korkeus 13m, sekä Raplamaan vanhimman linnan rauniot, Varbola linnus sijaitsevat Märjamaalla Länsi-Viron ytimessä.

Sipan tiettävästi yli 600-vuotias lehmus sijaitsee Märjamaan länsiosassa keskellä pientä peltoa. Lehmus tunnetaan paikallisten keskuudessa hyvin ns. uhripuuna tai jopa ns. rakkauden tuojana. Lehmuksen juurella olevalle uhrikivelle on viety vielä 1800- luvulla uhrilahjoja. Puu haarautuu useampaan pitkään haaraan ja kasvaa nyt osittain vanhan uhrikiven päällä. Lievästä ränsistymisestä huolimatta puu vaikuttaa hyvävoimaiselta ja ikään verrattuna terveeltä.

Sipan lehmuksesta itään, Tallinna-Pärnu maantien varrella sijaitsee Viron suurin keskiaikainen linna, Varbolan linna. Nykyisällään linnasta ei ole jäljellä kuin kivimuuri, mikä rajaa n. 2 ha entistä linnaa. Kuvista päätellen alueen muinaismuistoa ja kulttuuria on ruvettu elvyttämään ja kohteella on myös joitakin uusia rakennelmia sekä varsinkin kesäisin alueella järjestetään tapahtumia. Linnan historia ajoittuu jopa 1200-luvulle asti.

Saavutettavuus: tahtitahtitahti

Molemmille kohteille löytää, tosin viitoituksia on vähän tai toisinaan ei ollenkaan, joten ole tarkkana.

Majoittuminen ja muut palvelut:

Lähiseudulla ei ole juurikaan palveluja, lähimmät lienee Raplan keskustassa.

Rakenteet:

Ajo-ohje:

Tallinna-Pärnu maantietä ajettaessa etelään ensimmäinen kohde, Varbolan linnus, tulee heti kohta Raplamaan rajan jälkeen vasemmalla. Käännyttäessä vasemmalle Varbolan kylän jälkeen, sijaitsee linna vain 3,9 km päässä valtatieltä. Palattaessa takaisi päätielle ja jatkettaessa kohti Pärnua tullaan Märjamaan keskustaajamaan, josta lähtee tie kohti Koluvereä. Tätä tietä jatketaan aivan Kasari joelle asti josta löytyy Sipan uhrilehmus, ”Sipa Pärn”. heti joen jälkeen oikealle on kyltit puulle, josta kohteelle tulee matkaan noin puolikilometriä

Lisätiedot:

Paras aika havainnoida:

Kaikki vuodenajat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s