Mustjõgi- Koivjõgi, VALGAMAA

Koko ja laajuus:

Koiva (eli Gauja) on valtioiden rajajoki 15 kilometrin matkalla. Tahevan kunnassa Koivaan laskee Mustjoki, joka on sitä ennen virrannut 30 kilometriä Võrumaalta Valgamaan puolelle puiden varjostamassa uomassaan viljelysten keskellä. Uoma on kosteaa niittyä kilometrin leveydeltä; paikoin enemmän, paikoin vähemmän.

Saavutettavuus: tahtitahtitahti

Valgan ja Võrun välinen päätie 67 seurailee Mustjoen vartta. Harglan ja Varstun välillä tie on joen lähellä, muualla vähän etäämpänä.

Lajisto:

Jokivarren niitty on mustahaikaran, haarahaukan ja pikkukiljukotkan saalistusbiotooppia. Muita reilun sadan pesimälajin joukossa ovat mm. varpus-, lehto-, viiru-, helmi- ja sarvipöllö. Huuhkajakin kuultiin Atlas-vuosina, mutta nykyisin laji on lähes hävinnyt koko maasta. Täällä pesi sininärhiäkin vielä vuosituhannen vaihteessa, vaan ei enää. Joen liepeiden kasteisilla pelloilla laulelee kesäöinä viitakerttusia, viitasirkkalintuja ja viiriäisiä, usein useitakin.

Majoittuminen ja muut palvelut:

Lähimmät majapaikat ovat Korkuna ja Tsirgumäessä Taheva sanatoorium. Valga, Lüllemäe ja Rõuge jäävät melko kauas. Kaupat Tsoorussa ja Varstussa.

Rakenteet:

Tsirgumäessä on korkea näkötorni, josta voi ihailla lähinnä maisemia.

Ajo-ohje:

Maastoa voi vilkuilla parhaiten Mustjoen silloilta. Päätien 67 eteläpuolella joki on Tursan kohdalla kilometrin päässä, Tsirgumäessä kahden. Vana-Roosassa ja siitä pohjoiseen on vielä neljä siltaa.

Lisätiedot:

Natura 2000 suojelu-alue. Koiva-joen varteen on rajattu useita suojelualueita, esim. Euroopa kikkapuu katsekultuur.

Paras aika havainnoida:

Kevät- kesä, kun muuttolinnut ovat saapuneet ja linnut vielä laulavat.

In short:

Mustjõgi flows peacefully for more than 30 kilometers in a wet valley between fields and meadows. Night-singing birds such as Corncrake, River Warbler and Marsh Warbler are numerous while Quail and Blyth’s Reed Warbler occur regularly. In the morning Black Stork and Lesser Spotted Eagle can show up. This used to be the breeding area of Rollers but they are gone now.

Stay on the NW side of the river as the highway on the SE side is noisy. Good spots are also the bridges at Tursa and Tsirgumäe. There is a really high watch-tower at Tsirgumäe. Take a local bus from Valga or Võru. Shop in Tsooru and Varstu, accommodation mainly in Rõuge – 20 km away.

naytakartalla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s