Salme, SAARENMAA

Koko ja laajuus:

Pieni kylä ison pellon laidalla. Niemi on kapeimmillaan alle kahden kilometrin levyinen..

Saavutettavuus: tahtitahtitahti

Kohde on erinomaisesti saavutettavissa. Bussiyhteyksiä Kuressaareen on vilkkaasti.

Lajisto

Sõrven niemen tyvellä Salmessa risteävät maalintujen pohjois-eteläsuuntainen reitti ja vesilintujen itä-länsisuuntainen väylä. Maalis-huhtikuussa petoja, kurkia, kyyhkyjä ja varpuslintuja muuttaa hyvällä tuulella ennätysmääriä. Etenkin lännen ja luoteen puoleiset tuulet ovat hyviä. Suurin osa linnuista lentää niemen yllä pohjoiseen, mutta petoja menee myös merellä niemen itä- ja länsipuolitse. Vesilinnut, kahlaajat ja lokkilinnut leikkaavat niemen poikki lännestä itään. Niitäkin muuttaa usein paljon, lajista riippuen maalis-toukokuussa. Sorsia menee eniten Läätsan kohdalta, muut vaihtelevasti Läätsan ja Salmen väliltä. Syksyltä tietoa on vähän, mutta syys-lokakuu tuntuisivat lupaavilta.

Salmen kohdalla maasto on pääosin peltoa, joten näkyvyys on periaatteessa hyvä. Mistään kohdasta ei kuitenkaan näe koko niemen ylle. Joskus pikkulintujen virta on itärannalla päätien kohdalla ja usein pedot liihottavat länsireunassa. Merellekin pitäisi sitä paitsi päästä katsomaan. Kunnon lintutorni olisi poikaa. Nykyoloissa sää ja omat mieltymykset määräävät mistä kohdasta lintuja haluaa katsoa. Yksi vaihtoehto on Salmen saha, jonka rakennusten väliin pääsee ainakin tuulensuojaan. Jäänlähdön aikaan vesilintuja lilluu niin idässä Suur Katelin vesillä kuin lännessä Lõulahdellakin. Paikallisia hyönteissyöjiä voi etsiä Läätsan vedenpuhdistamon lampareiden liepeiltä.

Huippusummia

12.4.2009 Kurki 3510m
20.4.2003 Kurki 3180m
15.4.2007 Piekana 250m

Sampsa Caireniuksen 2007 tekemä yhteenveto kevään muutosta.

”Salmesta on tänä keväänä 5.3.-5.6. 46 havaintopäivänä laskettu 2230 muuttavaa petolintua (tekee muuten lähes 50 per päivä). Lajisuhteet runsausjärjestyksessä: varpushaukka 776, piekana 505, hiirihaukka 385, mehiläishaukka 165, tuulihaukka 102, ruskosuohaukka 56, kalasääski 50, merikotka 47, ampuhaukka 27, nuolihaukka 27, sinisuohaukka 17, muuttohaukka 5, niittysuohaukka 3, pikkukiljukotka 3, arosuohaukka 2, kanahaukka 2, isohaarahaukka 1 ja haarahaukka 1.”

Majoittuminen ja muut palvelut:

Salmessa on useita edullisia majoitusmahdollisuuksia mm. Külalistemaja aivan keskustassa tai sitten lisää tehumardissa. Sõrven lintuasema on tuttu ja turvallinen majoitusmahdollisuus, mutta matkaa Salmeen tulee yli 30 km. Keskustassa on myös pieni kauppa.

Rakenteet:

Ajo-ohje:

Päätieltä käännytään sahalle kylän eteläreunasta, Staadion -kyltin kohdalta, matkaa 600 m.

Lisätiedot:

Mustahaikara ja sepelrastas tavattaisiin vuosittain, jos paikalla havainnoitaisiin. Kaudella 2007 Salmessa muutti yli 2000 petolintua.

Salmen kevätmuuttoprojektin (maalis-kesäkuu 2007) tunnelmia voi käydä lukemassa täältä

Paras aika havainnoida:

Sõrven niemimaan tyven kautta muuttaa maalintuja pohjois-eteläsuunnassa ja rantalintuja itä-länsisuunnassa keväällä (ja syksyllä). Itärannalla aukeaa mereinen Suur katel, lännessä matala Ariste laht ja sen eteläpäässä Lõu laht sekä Rahuste’n niemi niittyineen. Kevätmuutto helmi-maaliskuusta aina mehiläishaukkoihin asti.

In short:

In spring plentiful migration passes through Salme from March until May. Raptors and passerines fly north, waders and waterfowl east. It is advisable to first check where the bulk of migrants fly and then find a sheltered spot to observe them. The area is largely open fields. Autumn migration has not been studied. Salme village has shops and a guesthouse while motels abound in Saaremaa.

naytakartalla

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s