Kõrgessaare ja Luidja, HIIUMAA

Koko ja laajuus:

Kõrgessaaren rannikko on 15 kilometrin matkalta kauttaaltaan vesi- ja rantalintujen levähdysalue. Keskeinen Kirikulaht – Ninalaid on noin 1 x 4 kilometriä. Katselupaikat kaupungin satamassa ja Kirikulahden lounaisrannalla löytyvät helposti. 

Saavutettavuus: tahtitahti

Autolla pärjää helposti Kõrgessaaressa, mutta muualla tiet ovat hankalia. Linja-auto saapuu keskustaan kaupan eteen. Kõrgessaaren ja Kootsaaren välillä komppaaminen vaatii tarmoa.

luidja_korgessaare_k.jpg

Lajisto:

Pesimäaikana alueen pikku järvillä asuu uikkuja, saattaapa mustahaikarakin näyttäytyä. Muuttoaikoina keväin syksyin meren puolella lepää sukeltajasorsia ja kahlaajia, lahdilla haikaroita, hanhia ja vesilintuja. Luidjan lahden koilliskulma kerää runsaasti sirrejä ja muita kahlaajia. Talvella kannattaa katsastaa rantojen katajatiheiköt.

Majoittuminen ja muut palvelut:

Kaupungissa toimii kauppa, posti ja pankki, mutta motelli ja ravintola ovat avoinna vain keskikesällä. Hotelli pitää etsiä Kärdlasta asti. Kaupungin luoteispuolella niemenkärjessä on RMK:n leiriytymisalue.

Rakenteet:

Ajo-ohje:

Kootsaareen lähdetään päätieltä pohjoiseen Reigi –pysäkin kohdalta. Kõrgessaareen vie kaksi päällystettyä tietä. Kirikulahdelle johtava pikkutie alkaa 200m kaupalta etelään. Paope lahden rannalle vie keskustasta Nõmmerga tee. Luidja lahtea voi lähestyä Luidjan tai Paopen kohdalta.

Lisätiedot:

Keskeiset Kõrgessaaren paikat on nopeasti katsottu, mutta laajemmat alueet Kootsaaresta Luidjaan vaativat aikaa.

Paras aika havainnoida:

Keväällä vesi- ja rantalintuja lepäilee huhti-toukokuussa. Syyskausi jatkuu kesän kahlaajista jäiden tuloon asti.

In short:

The whole coastal area around Kõrgessaare is a stop-over area for Herons, Wildfowl and Waders both in spring and in autumn. You reach Kootsaare nina in the west if you turn north at Reigi bus-stop. From Kõrgessaare harbor you get a good view over the central area. One narrow dirt road leads to Kirikulaht and another to Paope laht. Best place for sandpipers is at the NE-end of Luidja laht.

Kõrgessaare has shop, bank and post, but the motel and restaurant are only open in midsummer. Bus comes straight to city center. Nearest hotel is in Kärdla. Camping-site is two kilometers NW from Kõrgessaare.

naytakartalla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s