Taevaskoja, PÕLVAMAA

Koko ja laajuus:

Taevaskoja on osa isohkoa Ahja jõe Urgoru Maakaitsealaa ja se siltää pääasiassa metsäaluetta Kaakkois-Virossa. Alueen eteläosan näyttävin osa tunnetaan myös hiekkakivitörmistään. 

Saavutettavuus: tahtitahtitahti

Linnut/Lajisto:

Pesimälajistoon kuuluu ainakin kuningaskalastaja, virtavästäräkki ja törmäpääsky, sekä koko joukko muita yleisempiä lajeja. Kuningaskalastajalle biotooppi on erittäin optimaalinen sillä pesäpaikkoja on tarjolla yllin kyllin. Kunkku viihtyy samoilla nurkilla ympäri vuoden, mikäli joki pysyy sulana. Talvisin paikalla voi nähdä myös koskikaran. Tiettävästi Viron ainoa sinipyrstö-pesintä on todettu tällä alueella vuonna 1980. Virtavästäräkki on tavattu usesti myös kesällä.

Majoittuminen ja muut palvelut:

Majoituspaikkoja ei juuri ole tarjolla, mutta parkkipaikalla palvelee ainakin kesäisin kioski josta voi ostaa virvokkeita, sekä vesistöön pääsee tutustumaan jokiveneellä. Muita palveluja voi etsiä Põlvan keskustasta.

Rakenteet:

Aluetta kiertää moninainen retkireitistö jokaisen makuun. Pisin koko alueen kiertävän reitin pituus on 11,4 km, mutta Suur- ja Väike-Taevaskojan näkee jo 3km reitillä. 

Ajo-ohje:

Tartton suunnasta käännytään Põlvaan menevälle maantielle. Noin 5 km ennen Põlvan keskustaa kääntyy itään Taevaskoja Tee. Tietä jatketaan, Taevaskojan kylän läpi 3,6 km kunnes saavutaan Saesaaren tielle joka opastaa parkkipaikalle. Reitit voi aloittaa myös pohjoisesta Kiidjärveltä, missä sijaitsee opastukeskus.

Lisätiedot:

Vuonna 2015 uudistetut retkireitistöt  ovat paikoin jyrkkiä joten varovaisuus ja hyvä kunto ovat tarpeen.

Paras aika havainnoida:

Alku- ja loppukesä

naytakartalla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s