Jägala juga – Jõelähtme, HARJUMAA

Koko ja laajuus:

Jägalan putous, Linnamäen hüdroelektrijaam ja Rebalan kivihaudat (Rebala muinsus-kaitseala) sijaitsevat kovin lähekkäin. Viron levein putous (yli 50m) sijaitsee Jägalan joessa, 4 km ennen meren rantaa. Samaisen joen alajuoksulta, muutaman kilometrin päästä löytyy myös vierailemisen arvoinen vesivoimala. Rebalan kivihaudat sijaitsevat aivan päätien varressa.

Saavutettavuus: tahtitahtitahti

Kohteet ovat kohtalaisen helposti saavutettavissa, ja ne ovat hyvin opastettuja myös päätieltä.

Lajisto:

Jägalan putoksen tuntumassa talvehtii säännöllisesti koskikara. Joen alajuoksulla on tavattu myös virtavästäräkki pesimäaikaan. Laji havaittiin 2011-2012 useita kertoja vesivoimalan luona. Joki sopinee luontonsa puolesta myös kuningaskalastajalle.

Rakenteet:

Majoittuminen ja muut palvelut:

Rebala muinsuskaitsealan yhteydessä on pieni opastuskeskus, Rebala muuseum, joka on avoinna sesonkiaikaan. Siellä kannattaa pysähtyä tutustumaan alueen historiaan. Maardussa lienee lähimmät kauppa- ja majoituspalvelut.

Ajo-ohje:

Tallinna-Narva päätieltä, jossa sijaitsee Rebalan haudat jatketaan vain muutama kilometri Narvan suuntaan. Putokselle käännytään Tallinnasta tullessa Kaberneemen opasteiden mukaisesti. Jõelahtme-Kemba tielle käännytään heti kohta vasemmalle ja melkein heti jo Jägäla joa’n tielle oikealle. Vesivoimalalle pääsee ajamalla hieman takaisin ja menemällä Jõesuun opasteiden mukaisesti pikkutietä pohjoiseen.

jagala_joa_k.jpg

Lisätiedot:

http://rebala.ee

Paras aika havainnoida:

Kevät-kesä (-talvi)

naytakartalla

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s