Valmaotsa polder, TARTUMAA

Koko ja laajuus:

Kosteikko oli parhaimmillaan n. neliökilometrin laajuinen, mutta on sittemmin kuivunut tai kuivatettu valtaosin ihmistoiminnan seurauksena.

Saavutettavuus: tahtitahtitahti

Helposti saavutettavissa. Pieni peltotie voi olla märkään aikaan ajokelvoton.

Lajisto:

Polder eli kosteikko oli kevättulvan aikaan parhaimmillaan kun paikalle kerääntyi jopa tuhansia hanhia, sorsia ja kahlaajia. Pesimäaikaan paikalla ovat viihtyneet pikkuhuitti, lampiviklo, valkosiipitiira ja sitruunavästäräkki. Näistä monet ovat kuitenkin joko hävinneet tai vähentyneet. 2015 pesintää yritti myös rantakurvi.  Viereiseltä ”hollywood” kukkulalta on havaittu erilaisia kotkia ja isohaarahaukka ja paikalla kannattanee vierailla edelleenkin.

Majoittuminen ja muut palvelut:

Laevan huoltoasema ja kahvila ovat ihan vieressä. Majoitusta kannattaa etsiä Tartusta.

kValmaotsa maa

Ajo-ohje:

Laevan kahvilalta aja 400m Tallinnaan päin ja käänny vasemmalle pikkutielle lounaaseen. Kukkulalle pääset ajamalla kahvilalta 500m Tarttoon päin, käänny pikkutielle lounaaseen ja sitten pian oikealle maitotilaa kohti.

Lisätiedot:

Tilanne vaihtelee kevään vetisyyden mukaisesti.

Paras aika havainnoida:

Polderilla kevättulva, kukkulalla kesä.

In short:

This wonderful small wetland lies just 20 km from Tartu. During spring flood there can be thousands of Geese, Ducks and Waders here. Little Crake, Marsh Sandpiper, White-winged Tern and Citrine Wagtail have attempted to breed. The closest hill is a good vantage point for raptor-watch. Storks, Eagles and Hawks are relatively easy to see.

First find the petrol-station and café close to Laeva crossroads. Road to the polder starts 400m northwest from the café and the road to the hill 500m southeast. No accommodation anywhere near.

naytakartalla

Valmaotsa chlleu
Valkosiipitiira (Chlidonias leucopterus), White-Winged Tern – (c) Risto Lammin-Soila

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s