Audru polder, PÄRNUMAA

Koko ja laajuus:

Audru polder on pikkuteiden halkoma suuri kosteikko (kesäisin pelto) meren rannassa Audrun kirkon eteläpuolella. Audrun kosteikko on yksi viimeisiä kosteikkoja mitä Virossa on säilynyt maan liityttyä Euroopan unioniin 2000-luvun alussa. 2020 polderille rakennettiin veden säätelymekanismi jonka tarkoitus on säädellä veden korkeutta lintujen ehdoilla.

Saavutettavuus: tahtitahtitahti

Kohde on erinomaisesti saavutettavissa.

Linnut:

Mikäli kevät on vetinen, levähtää polderilla suurten hanhiparvien lisäksi joutsenia, sorsia ja kahlaajia. Merellä kelluu toisinaan isoja vesilintulauttoja. 2020 huhtikuussa polderilla oli paikallisena parhaimmillaan samana päivänä 25 000 tundrahanhea ja 5000 valkoposkihanhea. Merenrannasta nähtiin lisäksi n. 6000 lapsotkaa. Kyseessä on siis merkittävä lintujen levähdyspaikka Viron mittakaavassa. Polderilla levähtii toki myös koko joukko muita vesilintuja kuten anaksia. Myöhemmin keväällä polderille kerääntyy kahlaajia ja se pysyy nykyään märkänä pitempään koska veden korkeutta säännöstellään. Peruskahlaajien lisäksi siellä voi nähdä mm. lampivikloja ja mustapyrstökuireja. 2022 keväällä siellä nähtiin myös viiden pitkäjalan parvi.

Majoittuminen ja muut palvelut:

Valgerannassa on pari majoitusliikettä, Audrussa kirkko ja kahvila, muut palvelut löytyvät Pärnusta.

kAudru maa

Ajo-ohje:

Välillä Pärnu-Audru kulkee pari kertaa päivässä bussi. Pelloille pääsee Audrun kirkolta kulkemalla kilometrin etelään kartanon puiston poikki. Toinen vaihtoehto on kääntyä Pärnu-Lihula päätieltä lounaaseen (kyltti Valgeranna) ja ajaa 3 km päällystetyn tien päähän. Aluetta voi lähestyä myös muista suunnista.

Lisätiedot:

Kevät-tulvan aikana osa peltoteistä on ajokelvottomia.

Paras aika havainnoida:

Paras vierailuaika täällä on kevät. Kesällä, syksyllä ja eritoten talvella lintuja ei paljon ole.

In short:

 A stop-over site for thousands of geese in spring. If the conditions are wet then also many swans and other wildfowl remain here for a few weeks in april-may.

It is probably best to approach Audru from the east as the small roads can be impassable during floods. The fields are 2 km SW from Audru church whose spire is visible from afar.

naytakartalla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s