Sepelrastas

Sepelrastas / Turdus torquatus / Kaelusrästas (rk)

Esiintyminen: Sepelrastas on harvalukuinen läpimuuttaja, jota tavataan pääasiassa länsirannikolla. Mantereella, erityisesti idässä, laji on harvinainen. Saarenmaan kautta menee keväällä kymmeniä lintua, enimmät huhtikuun puolivälissä, keskimäärin rastaista viimeisenä. Yksittäisiä lintuja näkyy pitkälle toukokuuhun saakka. Yhtään yksilöä ei ole ilmoitettu 22.5.-27.9. ajalta (RK:n listalla on kesä- ja heinäkuinen havainto). Syksyn sepelrastaista aikaisin nähtiin mantereella syyskuun lopussa, muut ovat Sõrvestä. Muuton huippuaikaa on lokakuun jälkipuoli, keskimäärin rastaista myöhäisimpänä. Talvihavainnot vuosilta 1975 ja 1990. (RK tarkasti havainnot v.1991 asti. Hyväksyttyjä on n.60 kappaletta, niistä yli puolet on huhtikuusta, yksi marras- ja kaksi helmikuusta.)

Havaintoja (79): Kevät: 11.4.2004 Hanila, Rooglaiu neem /1p (rls), 12.4.2005 Ridala, Põgari 1/p (s.si,mval,ym), 14.4.2007 Salme 3m (sc,hj), 15.4.2004 Otepää 1Äp (t.lah,e.pe), 15.4.2004 Alatskivi, Lahe Äp (rls,tip), 20.4.2006 Ridala, Uuemõisa 3/p (ave), 20.4.2006 Salme 3a8m, (sc,tip), 24.4.2007 Salme 1m2p (tip), 4.5.2003 2p (SLA), 8.5.2005 Noarootsi, Dirhami 1/1p (mb), 21.5.2002 Ppea 1p (mb,ym), Kesä: -, Syksy: 28.9.2006 Ppea 1p (mb,rpek), 16.10.2004 3p (SLA), 26.10.1996 Torgu, Sääre 1/1p (jn,gn,mr), 27.10.2006 1p (SLA), 2.11.2004 1p (SLA), 3.11.1999 1p (SLA), Talvi: -.  (Pettay.T; Viron Linnut Havainnot 1990-2010)

Tuoreet havainnot elurikkuksesta.

Lisää kuvia tarsigerista.