Nigula soo, PÄRNUMAA

Koko ja laajuus: 

Nigula soo on suuri soidensuojelalue (Ramsar) ympäröivine metsineen ja se on yksi osa Nigulan luonnonsuojelualuetta. Suojelualue on yksi vanhimista (per. 1957) ja parhaiten tunnetuista suojelualueista Virossa. Kohde kuuluu myös Natura 2000 kohteisiin. 

Saavutettavuus: tahtitahtitahti

Kohteelle on helppo löytää ja myös linja-autolla päässee Pärnusta Urissaareen ja Taliin.

Lajisto:

Nigulan suo on Ramsar-alueisiinkin kuuluva suuri soidensuojelualue lähellä Latvian rajaa. Suon pinta-ala on 2320 hehtaaria ja sen eteläosaan jää Nigula-järvi. Suoalueen keskellä on viisi suosaarta, jotka kaikki ovat hyvin säilyneitä vanhan metsän alueita. Keskiosissa on myös lukuisia märkiä suosyvänteitä, joiden ylittäminen ei ole mahdollista.
Nigulan suo on ympäröivine alueineen vain yksi osa Nigulan luonnonsuojelualuetta, johon siis kuuluu useita pienempiä suoalueita. Nigulan suo on maan vanhin soidensuojelualue (perustettu 1957) ja nykyisin yksi parhaiten tunnetuista. Kohde kuuluu myös Natura 2000 -verkostoon.
Nigulan suojelualueella löydettyjä ja tavattuja kasviharvinaisuuksia ovat mm. lehtonoidanlukko (Botryhium virginianum), ahonoidanlukko (Botrychium multifidum), hajuheinä (Cinna latifolia), ja suovalkku (Hammarbya paludosa).
Linnustollisesti suo on tärkeä alue koko maan mittakaavassa. Alueella pesii mm. pikkukiljukotkia, ilmeisesti myös mustahaikara ja heinäkurppa, sekä ainakin vuosituhannen alkuun asti myös riekko. (viimeinen varma havainto 2003). Avosuolla pesii mm. kahlaajia, ja ympäröivistä metsistä voi löytää vielä metsoja, valkoselkä- ja pohjantikkoja sekä muita vanhan metsän lajeja. Yksi Viron harvoista kuukkelihavainnoista on tehty Nigulassa 1990-luvun lopussa.
Alueen eläimistöön kuuluvat mm. saukko (Lutra lutra) ja korvayökkö (Plecotus auritus). Lahopuulla eläviin kääpiin kuuluva pikarikääpä (Polyporus tuberaster) on tiettävästi harvinaisin eliölaji, joka alueelta on koskaan löydetty, koska siitä on vain vähän muita havaintoa koko maasta.
Suolla kiertää 6 kilometrin luontopolku ja pitkospuut, joiden varrella on kaksi tornia. Toinen torni on suolla, toinen Nigula-järven pohjoispäässä.

Majoittuminen ja muut palvelut:

Lähimmät kaupat sijaitsevat Talissa tai Häädemeestessä.

Rakenteet:

Suolla kiertää luontopolku jonka varrella on kaksi tornia. 

Ajo-ohje:

Lisätiedot:

Käy opastuskeskuksessa ennen suolle menemistä. Opastuskeskuksen yhteydessä toimii myös lintuhoitola.

Paras aika havainnoida:

Kevät- Kesä

In short:

An open bog surrounded by forests. Breeding birds include lots of raptors and waders. To enter the walking trail in the bog you first need to visit the Nigula Office. There are two watch-towers along the trail. Raptors can often be seen over the fields south of the bog. For grouse, woodpeckers, tits and other woodland species search in the north.
No services closer than Tali or Häädemeeste. Nigula Office also runs a hospital for birds.

naytakartalla

 

Jätä kommentti