Mustahaikara

Mustahaikara / Ciconia nigra / Must-toonekurg

Esiintyminen:

Mustahaikaroita kaartelee taivaalla maan kaikissa maakunnissa. Lajin lisääntymistä seurataan tiukasti ja pesivä 60-90 parin kanta tunnetaan tarkasti. Linnut viettävät piilottelevaa elämää etenkin pesimäaikaan, joten retkillä koettu arvio tuntuu suurehkolta. Parhaiten lajin ekologiaan pääsee tutustumaan lukuisissa pesäkameroissa.

Mustahaikarat saapuvat afrikasta suoraan lumisille pesilleen maaliskuun lopulta lähtien, jopa ennen kattohaikaroita. Muuton kaltainen liikehdintä jatkuu toukokuun loppuun. Poikueet liikkuvat näkyvästi elokuussa, jolloin lajin tapaa parhaiten etenkin maan etelä- ja kaakkoisosissa. Viimeiset linnut lähtevät syysmuutolle elokuulla tai syyskuun alussa.

Ei talvihavaintoja.

Havaintoja (339): Kevät: 22.3.1998 Tali, Nigula lka 1p (agle), 28.3.2007 Salme 1m (tip), 3.4.2010 Kõrgessaare 1p (rls,tip,av), 20.4.2003 Salme 3m (hj), 26.4.2000 KLA 5m (mb,ppy), 1.5.2008 2m (SLA), 10.5.2002 Taheva, Hargla 4p (pk,mos), 31.5.2006 Häädemeeste, Nigula raba 3 (at,Walsh&co), Kesä: 1.6.2003 Sõmerpalu, Järvere 2p (m.mu,uq), 23.7.2001 Tähtvere, Kärevere 5p (boja,moja), 10.8.2005 6p (SLA), 15.8.2009 Kuusalu, Kahala järve 1m E (aa,hjal,ym), 23.8.1997 Ridala, Puise a7’p (lm,jn,ym), 29.8.1999 4m (SLA), Syksy: 25.9.2001 1m (SLA), 26.9.2004 Ppea 1p (kku,vp,as), Talvi: -. (Pettay.T; Viron Linnut Havainnot 1990-2010)

Tuoreet havainnot elurikkuksesta.

Lisää kuvia tarsigerista.